Kwiaty na słodko

Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze.Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich suszonych owoców i warzyw jako przekąsek, składników kompotów i sosów. Mieszkańcy południa Europy suszą produkty na balkonach, korzystając z wysokich temperatur i słonecznej pogody. W Polsce również możemy korzystać z tego sposobu, przede wszystkim do suszenia ziół i grzybów, ale najłatwiej i najszybciej jest ususzyć owoce i warzywa w piekarniku bądź specjalnych suszarkach elektrycznych.

Dlaczego suszone owoce i warzywa nie psują się? Podczas suszenia pozbawiamy te produkty wody, dzięki czemu grzyby i pleśnie nie mają możliwości rozwoju. Aby jednak zakonserwować letnie skarby na długi czas, musimy dokładnie przeprowadzić proces suszenia. Powietrze o temperaturze od 30 do 70 stopni powinno być nawiewane na produkty, tak aby woda była całkowicie odparowana. Prawidłowo wysuszone produkty zachowują swe wartości smakowe, odżywcze i składniki mineralne.

Suszymy jabłka i grzyby

Suszymy przede wszystkim morele i śliwki, a także owoce o białym miąższu, czyli jabłka, gruszki i brzoskwinie, po uprzednim blanszowaniu w osłodzonej wodzie. Z warzyw, idealnie do suszenia nadaje się marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa, groszek, papryka i pomidory (Zobacz przepis na suszone pomidory!). Najpopularniejsze są chyba suszone grzyby, których używamy do pierogów, sosów i zup; a także zioła, którymi coraz chętniej przyprawiamy potrawy.


Produkty przeznaczone do suszenia czyścimy, dzielimy na cząstki i ewentualnie wyciągamy pestki, a później układamy obok siebie w odstępach. Co jakiś czas musimy je obracać, aby wysuszyły się równomiernie. Najłatwiejsze jest suszenie ziół - wystarczy zawiesić ich pęczki na balkonie, ogonkami do góry, i suszyć na powietrzu. Ususzone zioła poznajemy po tym, iż kruszą się, grzyby szeleszczą, a owoce i warzywa nie puszczają soku. Suszone produkty przechowujemy w pojemnikach szklanych lub metalowych puszkach, w temperaturze około 15 stopni, w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach.

Kandyzowane słodkości

Kto z nas nie zna kandyzowanych ananasów? Słodkie i delikatne, są świetną przekąską. Kandyzowanie polega na wymianie wody z komórek rośliny na cukier, dzięki czemu mikroorganizmy nie mają szans na rozwój i wymierają. Wykorzystujemy przede wszystkim kandyzowaną skórkę pomarańczową, bez której nie wyobrażamy sobie makowca, keksu czy babki wielkanocnej, ale kandyzować też możemy cytrusy, kiwi, morele, gruszki, truskawki, brzoskwinie, śliwki, winogrona i oczywiście ananasy.

Kandyzowanie jest procesem długotrwałym i dość skomplikowanym, ale w pełni wartym poświęcenia. Trwa kilkanaście dni i polega na wielokrotnym smażeniu owoców w słodkim syropie. Nie rozgotowujemy owoców, powinny być one jędrne i dość twarde. Każdego dnia smażymy owoce w coraz słodszym syropie, i w końcu wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy do podeschnięcia na kratce kuchennej. Następne suszymy je w piekarniku, do momentu gdy zaczną się lekko kruszyć, i zawijamy w papier woskowy. Możemy przechowywać je nawet rok.

Fiołki na słodko

Bardziej skomplikowane jest kandyzowanie kwiatów. Słodkie fiołki czy płatki róży to wykwintny przysmak, a także świetna ozdoba wypieków i deserów. Kandyzować też możemy płatki hortensji, rozmarynu, mięty i melisy, bratki i pierwiosnki. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, i każdy płatek unurzamy dokładnie w pianie, a następnie obsypujemy cukrem pudrem, i trzymamy w ciepłym piekarniku aż do całkowitego wyschnięcia. Możemy je przechowywać około miesiąca.

Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum!

Czytaj więcej o przetworach

Wykorzystano:
Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 24

30 min
3
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32650

>60 min
62
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6