Lody na patyku Barbary

Lody o smaku marakui i mango, oblane lustrzaną polewą, bez wątpienia smakują wybornie.

Surowe ciasto
2½ szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
200 g cukru trzcinowego
duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki syropu z kwiatów dzikiego bzu
10 g mleka
3 marakuje
100 ml pulpy z mango
150 g białej czekolady

Lustrzana glazura
100 ml wody
300 g cukru
200 g śmietanki
100 g kakao
18 g żelatyny w proszku
woda do zalania żelatyny (musi ją przykryć)

Surowe ciasto
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec około 5 minut. Masło, cukier, wypieczoną mąkę, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, syrop z bzu i mleko połączyć. Masę podzielić na dwie równe części. Za pomocą łyżeczki wydobyć środki marakuj i zmieszać je z połową ciasta. Do drugiej dodać pulpę z mango. 100 g białej czekolady posiekać i po równo dodać do obu części. Włożyć do lodówki na pól godziny. Pozostałe 50 g białej czekolady rozpuścić - posłuży do mocowania patyczków. Z masy ulepić lody (jeden powinien ważyć około 100 g). Każdy z nich umocować na częściowo umoczonym w czekoladzie patyczku. Lody ponownie włożyć do lodówki.

Lustrzana glazura
Połączyć wodę i cukier. Po rozpuszczeniu kryształków dodać śmietankę i kakao, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać płyn przez sitko, by pozbyć się grudek. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na moment do napęcznienia, po czym dodać do gorącego płynu i wymieszać. Schłodzić glazurę do 30°C i oblać nią lody. Dekoracja jest dowolna, można użyć np. kolorowych posypek. Gotowe lody włożyć do lodówki, by glazura zastygła.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 153

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2