Łukasz Kawaller zwycięzcą pierwszej polskiej edycji "Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia"!

Za nami piekielnie gorące emocje, które jeszcze nigdy nie osiągnęły tak wysokiej temperatury!

Drzwi "Piekielnej Kuchni" otworzyły się na najważniejszą, finałową kolację. Wczorajszy serwis, w najpopularniejszej restauracji na świecie, był pierwszym finałowym serwisem w historii polskiej edycji "Hell's Kitchen", a Łukasz Kawaller został pierwszym zwycięzcą kulinarnego show Polsatu. Finał programu na antenie Telewizji POLSAT oglądało ponad 2 miliony widzów. Obecnie trwa przyjmowanie zgłoszeń do drugiej edycji programu.


W Wielkim Finale o miano najlepszego kucharza w "Piekielnej Kuchni" zmierzyli się najmocniejsi, najsilniejsi zawodnicy, którzy przetrwali dosłownie wszystko: Katarzyna Rajkiewicz, Łukasz Kawaller i Sylwia Biały. Drogą do ścisłego finału było rozpoznanie smaków. W tej konkurencji bezapelacyjnie wygrał Łukasz i jako pierwszy mógł przygotować się do głównego starcia. Kasia i Sylwia zremisowały i trafiły do emocjonującej dogrywki. Popisowe risotto Sylwii dało jej przepustkę do ostatniej walki w "Hell's Kitchen". Do finałowego serwisu Sylwia i Łukasz zaaranżowali swoją część restauracji oraz wzbogacili menu restauracji o własne dania. W przygotowywaniu pomagali im uczestnicy, którzy odpadli z programu. Emocje, które gromadziły się w zawodnikach przez 10 tygodni sięgnęły zenitu! Podczas kompletowania drużyn doszło do wielkiej kłótni, gdy Sylwia wybrała Paulinę Sawicką, narzeczoną Łukasza. Sawicka nie kryła zaskoczenia i ostro sprzeciwiła się wyborowi Sylwii. Oburzona Biały opuściła restaurację tuż przed rozpoczęciem finałowego serwisu! Wszyscy zastanawiali się, czy wróci - jednak wróciła, a szef Amaro wyrzucił z kuchni Paulinę. Za nią dobrowolnie wyszedł Grzegorz Kaźmierczak.

Finaliści stoczyli morderczą walkę, ale znakomicie poradzili sobie w roli szefów kuchni "Hell's Kitchen". Jednak zwycięzca mógł być tylko jeden! Decyzją szefa Amaro w pierwszej polskiej edycji "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" nagrodę główną, 100 tysięcy złotych oraz pracę w Atelier Amaro, otrzymał Łukasz Kawaller!
- Nagroda główna 100 tysięcy złotych - pozwolimy ci coś z tym zrobić, jutro w pracy! O 9 rano w Atelier Amaro! Możesz przyjąć fartuch! - powiedział, pełen emocji, Wojciech Modest Amaro.


Łukasz tak komentuje swoje zwycięstwo:
- Gdybym powiedział, że jestem szczęśliwy, to byłoby to za mało. To nie jest tylko szczęście... Powtarzałem w tym programie, że po raz pierwszy w życiu walczę o życie. Dziś, właśnie dziś, osiągnąłem swój cel, o który walczę przez całą swoją zawodową karierę. Dziś mogę powiedzieć, że osiągnąłem swój cel, na który tak długo czekałem. Dostałem szansę pracy w jedynym miejscu w kraju, o którym marzyłem tak długo. W każdym odcinku programu "Hell's Kitchen" czułem się szczęśliwy, że Szef Amaro poświęca mi swój czas, a już za chwilę będę mógł stanąć w jego restauracji i przy nim dzielić jego filozofię i miłość do kuchni. Będę mógł cieszyć się jego wiedzą i doświadczeniem. To wszystko spotkało mnie w zamian za pracę, wysiłek, oddanie i koleżeństwo, które dawałem z siebie w programie, i tak bardzo wierzyłem w to, że Szef to wszystko widzi. Nigdy nie byłem w tak ekstremalnej sytuacji, tym bardziej cieszy mnie to, że Szef widział, ile mnie to wszystko kosztowało. A co do mojej przyszłości? Przede mną jeszcze wiele lat nauki i doskonalenia mojej sztuki kulinarnej. Wierzę jednak w to, że właśnie dziś jestem na najlepszej drodze ku spełnieniu moich kolejnych celów i pragnień. Dziś jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem. Wielkie słowa uznania kieruję dziś do Pauliny, dzięki której miałem siłę do walki, dzięki której z dnia na dzień mocniej wierzyłem w to, że dam radę - dałem radę, daliśmy razem radę!

Przypomnijmy, Łukasz Kawaller ma 24 lata i gotowaniem zajmuje się zawodowo. Dał się poznać jako najbardziej opanowany i spokojny uczestnik programu. Według większości uczestników to on miał największą wiedzę na temat gotowania oraz pracy w kuchni. Szef Wojciech Modest Amaro najczęściej wyznaczał go na kapitana drużyny. Łukasz, jako jedyny uczestnik kulinarnego show Polsatu, zastąpił szefa "Piekielnej Kuchni" podczas serwisu. Prywatnie narzeczony Pauliny Sawickiej, która także występowała w programie. Miłość do gotowania i dzielenie się nią z innymi sprawiły, że Łukasz w wielkim stylu wszedł do finału pierwszej polskiej edycji "Hell's Kitchen". Kawaller zachwycił Wojciecha Modesta Amaro i wygrał nagrodę główną, 100 tysięcy złotych oraz pracę w Atelier Amaro.


Źródło: Informacja praswoa/Interia.pl. Fotografie Studio Flesz.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 189

15 min
9
>60 min
6
15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 180

30 min
6
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 438

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0