Król polskich zup

Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach

Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów.

Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania obiadowego, ale posiłek poranny, który miał wzmacniać organizm. Zupę, w formie jaką znamy, zaczęto gotować za czasów królowej Bony. Od tamtego momentu na każdym eleganckim przyjęciu musiał pojawić się rosół. Nawet Adam Mickiewicz pisał o nim w Panu Tadeuszu, że „krew czyści i pokrzepia zdrowie".

Rosół najlepiej robić ze świeżego mięsa - z mrożonego wyjdzie dość mętny. Najbardziej nadają się do tego lekko przerośnięta tłuszczem wołowina i kura (oczywiście najlepiej wiejska).

Wywar ugotowany na cielęcinie lub młodym kurczaku będzie również mętny, a do tego może być mdły. Najsmaczniejszy wywar wyjdzie z mięs mieszanych. Pamiętajmy jednak, że do rosołu nie nadaje się wieprzowina.

ROSÓŁ Z DOMOWYM MAKARONEM

Składniki dla 6 osób:

Rosół:
- l korpus wiejskiej kury i skrzydło indyka (lub 1 cała wiejska kura)
- 1 kg mięsa wołowego (pręga, antrykot, łata, szponder)
- kilka kości wołowych
- ziarenka czarnego pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka goździków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2-3 suszone śliwki
- 1/3 selera
- 1 mały por l sól
- 1/4 główki włoskiej kapusty
Makaron:
- 400 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli

Kości wołowe ułożyć na blasze i piec w temp. 240°C ok. 20 minut, aż dobrze się zrumienią. Do dużego garnka włożyć całe mięso oraz podpieczone kości. Zalać zimną wodą, posolić. Wstawić na niewielki ogień i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i gotować przez 3-4 godziny tak, aby ledwie „pyrkał", aż mięso będzie zupełnie miękkie. W międzyczasie wywar kilkakrotnie odszumować.

Z cebuli zdjąć wierzchnią łuskę i przekroić w poprzek na pół. Obie połówki nadziać na widelce i opalić nad płomieniem. Natkę pietruszki, lubczyk oraz por związać sznurkiem w bukiecik i włożyć do garnka. Dodać umyte i oczyszczone warzywa, przypaloną cebulę, śliwki oraz pozostałe przyprawy. Dolać zimną wodę i ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie znów zmniejszyć płomień i gotować ok. 30 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć zioła i przelać rosół przez sito. Wywar ostudzić i zdjąć z wierzchu tłuszcz. Ponownie przecedzić przez gęste sito. Włożyć z powrotem pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę oraz rozdrobnioną kapustę.

Zrobić makaron: mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać jajka, sól oraz 100 ml wody. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne, po czym przykryć je i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować je jak najcieniej. Pokroić w pasy i zostawić na chwilę, aby ciasto troszkę podeschło, po czym pociąć na nitki. Gotowy makaron włożyć do wrzątku. Gotować przez chwilę, aby był al dente. Makaron można przygotować dzień wcześniej, aby dobrze wysechł przed gotowaniem. Gotowe nitki podawać z gorącym rosołem.

Magazyn pyszne dostępny jest również w wersji elektronicznej.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23898

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 491

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 263

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0