Zawsze w sosie

Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki.

Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich wystarczy 20-30 minut, a inne muszą powstawać nawet przez wiele godzin. Wypróbujmy najsłynniejsze receptury.

Garść informacji podstawowych

Sosy dzielimy na te podawane na gorąco oraz na zimno. Te pierwsze urozmaicają dania suche i sypkie, np. mięsa, kasze i makarony, a ich podstawą są wywary. Możemy je przygotowywać na bazie osobno przyrządzonego bulionu lub z płynu powstałego po pieczeniu bądź smażeniu mięsa, z którym sos będzie podawany. Sosy zimne to te, których temperatura podawania jest identyczna lub niższa od temperatury pokojowej. Mogą być przygotowywane zarówno na zimno (np. winegret) lub gotowane, a następnie ostudzone (jak cumberland). W XIX w. francuski szef kuchni Marie-Antoine Carême wydzielił pięć sosów podstawowych. Są nimi: sos holenderski - emulsyjny sos z masła i żółtek, pomidorowy - na bazie pomidorów, oliwy i cebuli, demi-glace - brunatny i gęsty sos przygotowany z długo gotowanych kości, beszamel - bazujący na mleku lub śmietanie z zarumienioną zasmażką i veloute - jasny, najczęściej drobiowy sos zagęszczony zasmażką. Do najbardziej znanych sosów, które znalazły się poza klasyfikacją Carême, należą sosy winegret - liczna grupa sosów, których bazą jest oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Urozmaicanie

Każdy z podstawowych sosów jest bazą do powstania innych smakowitych dodatków do dań. Ich receptury możemy również zmieniać samodzielnie, dodając rozmaite przyprawy oraz zioła.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w najnowszym numerze Magazynu Pyszne.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 178

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 431

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0