Magiczny kosmos Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli.

Biszkopt
5 jaj
szczypta soli
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16 cm) i przelać masę biszkoptową. Piec przez 40 minut w temperaturze 170℃.

Krem budyniowy
500 ml mleka 3,2%
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
2½ łyżki mąki pszennej
3 żółtka
kostka masła

Krem budyniowy
Mleko (300 ml) zagotować z cukrem i laską wanilii. Pozostałe mleko połączyć z mąką i żółtkami. Powstałą masę wlać do gorącego mleka z cukrem i wanilią, cały czas mieszając do zagotowania. Gdy masa przestygnie, zmiksować z masłem i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Schłodzimy w lodówce.

Krem cytrynowy
2 jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru
80 g masła
2 cytryny

Krem cytrynowy
Połączyć jajka z cukrem. Podgrzać, cały czas mieszając. Dodać masło i skórkę oraz sok z cytryny. Mieszać do zagotowania. Wystudzić i schodzić.

Poncz
400 ml wody letniej
sok z ½ cytryny
3 łyżki miodu

Wszystkie składniki połączyć i zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Świecący krem maślany
200 g masła
1½ szklanki cukru pudru
5 łyżek toniku
barwnik niebieski

Świecący krem maślany
Ciepłe masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać tonik. Niewielką część kremu zabarwić na niebiesko.

Biszkopt pokroić na 3 blaty, każdą część nasączyć w ponczu i przełożyć kremem budyniowym oraz cytrynowym. Schłodzić. Tort wykończyć białą masą maślaną, gdzieniegdzie udekorować częścią zabarwioną na niebiesko. Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 890

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1528

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4