Melasa - co warto o niej wiedzieć?

Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych producenci są nadzwyczaj hojni.

Niestety, spożywanie go w dużych ilościach wpływa fatalnie na stan naszego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że cukier powoduje problemy z otyłością oraz próchnicą. Dodatkowo, jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Co gorsza, nasz organizm bardzo łatwo uzależnia się od cukru, dlatego też zrezygnowanie ze słodkich posiłków jest takie trudne. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy znaleźć różnego rodzaju zamienniki białego cukru, które choć równie słodkie, są zdecydowanie zdrowsze. Jednym z nich jest melasa.

Melasa to ciemny i bardzo gęsty syrop, który jest efektem ubocznym produkcji cukru. W procesie rafinacji powstają śnieżnobiałe kryształki o znikomej wartości odżywczej oraz ciemna melasa, którą przez długi czas traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, iż był to błąd, gdyż to właśnie w tym niepozornym syropie znajdziemy najwięcej witamin oraz minerałów.
Warto wiedzieć, że im melasa jaśniejsza, tym jest ona słodsza i bardziej kaloryczna. Jeśli więc skrupulatnie liczycie kalorie, zdecydujcie się na zakup czarnej melasy.

1. Domowa czekolada

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Brownie z kokosem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Duński chleb żytni

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka w melasie

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Potrawka z wieprzowiną

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Sałatka pasterska

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 22491

60 min
29
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 211

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4