Mięsno-serowa wariacja - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara.

Ciasto

200 g wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz z jagnięciną

olej rzepakowy do podsmażenia mięsa
500 g mielonego mięsa jagnięcego
skórka starta z jednej limonki
sok wyciśnięty z dwóch limonek
1 garść świeżej mięty
50 g śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do podsypania ciasta

Farsz serowy

125 g sera brie
80 g serka mascarpone
100 g mozzarelli
1 szczypta pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu

Złożenie

70 g mozzarelli
1 jajko
sól do smaku

Ciasto

Do ciepłej wody (temperatura około 40°C) dodać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę, jogurt naturalny, sól i oliwę z oliwek. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować na blacie posypanym mąką. Mają powstać dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Uformować dwa różne kształty. Pierwszy z nich to łódeczka - zrolować boki, brzegi połączyć ze sobą. Drugi kształt ma przypominać kwiat - brzegi okręgu naciąć dookoła (długość nacięcia to 3-4 cm).

Farsz z jagnięciną

Olej rozgrzać na patelni, dodać mielone mięso i podsmażyć (cały czas rozdrabniając). Następnie dodać skórkę oraz sok z limonek. Całość podlać śmietanką, zredukować sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Miętę porwać na kawałki i dodać pod koniec smażenia. Dokładnie wymieszać.

Farsz serowy

Ser brie pokruszyć, dodać do niego mascarpone i startą mozarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem (odrywając listki od łodygi).

Złożenie

Na ciasto w kształcie łódeczki przełożyć farsz mięsny i posypać startą mozzarellą. Na środek ciasta w kształcie kwiatka przełożyć farsz serowy, ponacinane boki kolejno przykładać do farszu. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Pod koniec pieczenia (ostatnie 2-3 minuty) na serowe chaczapuri wbić jajko, posolić je do smaku.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 35875

60 min
44
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 253

30 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 286

>60 min
6

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4