Mikołajki na słodko

W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem.

Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com

 

Bardzo dobrym pomysłem na prezent są kolorowe ciasteczka w różnych kształtach, które będą się kojarzyły ze Świętym Mikołajem. Wystarczy odrobina czasu i chęci, aby wyszło z tego coś naprawdę ładnego i zabawnego. Możliwości jest wiele...

 

Renifery Mikołaja

Możesz zdecydować się na ciasteczka w kształcie głów reniferów. Do wykonania takich ciasteczek będziesz potrzebować:

- 280 g mąki,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 75 g masła,
- 30 g syropu klonowego,
- 40 ml wody,
- 1 łyżkę przyprawy do pierników,
- 1 łyżkę sody oczyszczonej, 
- czekoladę deserową,
- kilku kolorowych cukiereczków.

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlej wodę, syrop klonowy, następnie dodaj cukier trzcinowy oraz masło. Wszystko razem rozpuść na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.

2. Następnie dodaj przyprawę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do mąki wymieszanej z sodą wlej płynną masę. Zamieszaj wszystko łyżką, aż poczujesz opór, następnie ugnieć ciasto rękoma, aż do połączenia wszystkich składników.

3. Ciasto włóż do woreczka foliowego i zostaw w lodówce na minimum 1 godzinę. Jednak im dłużej tam pozostanie tym lepiej. Po schłodzeniu ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto. Później rozwałkuj je na cienki placek i wytnij foremkami koła - to będą głowy reniferów. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut. Po upieczeniu pierniczki wystudź.

4. Po przestudzeniu, pierniczki można udekorować tak, aby przypominały renifery Świętego Mikołaja. Do tego potrzebna będzie jedna tabliczka czekolady deserowej i kolorowe drażetki. Letnią czekoladę przełóż do woreczka foliowego, zrób w nim małą dziurkę, następnie narysuj poroże, oczka, usta i czekoladowy nosek. Na każdy czekoladowy nosek przyłóż czerwoną drażetkę.

 

Mikołajowe czapki

Kolejną propozycją z tej kategorii są czapeczki Świętego Mikołaja, które w najpełniejszy sposób symbolizują to wyjątkowe święto. Każda osoba obdarowana nimi, będzie zachwycona. Do wykonania czapeczek Mikołaja będziesz potrzebować:

- białka z 2 jaj,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- czerwony barwnik spożywczy,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklaki cukru pudru.

Przygotowanie:

1. Ustaw piekarnik na 95° C. Ubij białka na sztywno. Do piany dodaj sok z cytryny oraz wanilię, a następnie dodaj cukier. Kontynuuj ubijanie, aż masa zacznie sztywnieć.

2. Przełóż masę do plastikowego worka, utnij rożek i wyciskaj małe trójkąty na blachę. Powinny się zmieścić 24 mikołajkowe czapeczki o wielkości 3,5 cm. Powinno ci pozostać około 1/4 worka masy bezowej.

3. Posyp trójkąty zabarwionym na czerwono cukrem, a pozostałą masą bezową zrób na czapeczkach pompony oraz "futerko". Piecz czapeczki aż stwardnieją, przez około godzinę. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim bezowe czapki na minimum 1 godzinę aby zrobiły się chrupiące.

4. Po godzinie wyjmij ciasteczka z pieca i pozostaw do wystygnięcia.

Świetnym pomysłem na obdarowanie bliskiej osoby w trakcie mikołajek, jest stworzenie migdałowych tutek i zapakowanie ich w piękne pudełeczko. Dla ozdoby można obwiązać je wstążką. Tutki migdałowe wykonuje się podobnie jak niemieckie tutki orzechowe. Z tą różnicą, że tutaj wypełnia się je masą bezowo-migdałową i posypuje cukrem pudrem. Do wykonania ciasteczek potrzeba:

- 250 g mąki i do podsypywania,
- 1 kostka schłodzonego masła (200 g),
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania,
- nadzienie: około 1 szklanki płatków migdałów i 1 szklanka cukru pudru.

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę połącz z roztrzepanymi żółtkami (białka wstawiamy do lodówki).

2. Dodaj posiekane w kostkę masło i kwaśną śmietanę.

3. Energicznie zagnieć. Gdy ciasto jest bardzo mokre, dodaj trochę mąki, gdy jest za luźne - odrobinę więcej śmietany.

4. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść około 25), ułóż na desce podsypanej mąką, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc.

5. Następnego dnia na stolnicy podsypanej mąką każdą kulkę rozwałkuj na krążek i przekrój nożem na pół.

6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

7. Białka ubij na sztywną pianę.

8. Dodaj cukier puder i dalej ubijaj aż powstanie jednolita, błyszcząca masa.

9. Dodaj migdały i dokładnie wymieszaj.

10. Na każdy pół-krążek ciasta nałóż po łyżeczce masy i zawiń w tutkę

11. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej tutki.

12. Każdą tutkę wysmaruj przed upieczeniem roztrzepanym jajkiem.

13. Piecz około 15 minut lub aż tutki będą zarumienione.

14. Po upieczeniu i ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

A w chatce z piernika...

Prezentem "de luxe" może być cały domek z piernika z bożonarodzeniowymi ozdobami i śniegowym lukrem. Wbrew pozorom zrobienie własnej piernikowej chatki nie jest to takie trudne! Warto wypróbować przepisy naszych użytkowników.

 

Przepis na domek z piernika. Kliknij!

domek z piernika

 

Chatka z piernika. Kliknij!

domek z piernika

 

Domek z piernika w wersji mini. Kliknij!

domek z piernika

 

Warto pamiętać, aby pięknie wyglądające ciasteczka również w odpowiedni sposób zapakować. W sklepach dostępne są różne wymyślne opakowania, które sprawią, że ciasteczka będą się świetnie prezentowały. Z okazji mikołajek, warto zdecydować się na opakowania w kształcie płatków śniegu, gwiazdek czy po prostu w kształcie Świętego Mikołaja. Dzięki temu, będziemy mogli obdarować bliską osobą pysznym smakołykiem w pięknym opakowaniu.

 

Justyna Kruk/Smaker.pl

 

Zrób z dzieckiem prezenty mikołajkowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 143

>60 min
0
15 min
2
Zupy Leszta czorba bułgarska zupa z soczewicy

Pyszna bułgarska zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Czorb...

Odsłon: 49

15 min
1
Desery Babka panna cotta

Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...

Odsłon: 311

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

3
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3