Mikrofalówka - 10 faktów, które musisz znać!

Stosujemy ją na co dzień ze względu na jej wygodę i szybkość. Pozwala nam na podgrzanie całego obiadu w dosłownie kilka minut. Czy narażamy się w ten sposób na niebezpieczeństwo? Czy pozbawiamy podgrzewane potrawy składników odżywczych?

Czy korzystanie z mikrofalówki ma wpływ na nasze zdrowie? / fot. 123rf.com

 

Mikrofalówka wykorzystuje działanie fal elektromagnetycznych na cząsteczki wody znajdujące się w potrawach. Kiedy cząsteczki zaczynają drgać, temperatura dania rośnie. Obudowa mikrofalówki jest tak skonstruowana, że nie dopuszcza do wydostania się mikrofal na zewnątrz. Otwarcie drzwiczek automatycznie wyłącza emisję tych fal. Dzięki temu korzystanie ze sprawnej mikrofalówki jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia.


Lubimy mikrofalówki, ponieważ...


1. Zaletą mikrofalówki jest natychmiastowe podgrzewanie potraw także od środka (mikrofale sięgają głębiej niż powietrze ogrzewające potrawy np. w piekarniku). Mitem jest przekonanie, że w potrawach pozostają jakiekolwiek „ślady" mikrofal. Potrawy są podgrzane dzięki cząsteczkom wody, wprawionym w ruch podczas podgrzewania.


2. Czy potrawy podgrzewane w mikrofalówce rzeczywiście tracą wartości odżywcze? To mit! Są składniki, które rozpadają się pod wpływem temperatury - dotyczy to na przykład witaminy C. Ale ona rozpadnie się także w piekarniku, w garnku czy na patelni. Akurat w tym przypadku, mikrofalówka radzi sobie lepiej niż inne sposoby na podgrzewanie, bo zazwyczaj podgrzewanie w niej trwa krócej. Tracimy znacznie mniej składników odżywczych w porównaniu z pieczeniem czy duszeniem. W większości przypadków to gotowanie warzyw w wodzie jest najmniej korzystne dla zdrowia - witaminy i minerały wypłukują się do wody, którą najczęściej później się wylewa.

 

Błyskawiczny deser z mikrofalówki! Kliknij!


Każdy kij ma dwa końce


3. Kuchenka mikrofalowa to szybki sposób na podgrzanie wielu potraw. Jednak nie podgrzewa ona nierówno. W jedzeniu pojawiają się punkty gorące i zimne, co mocno wpływa na jakość tego, co stawiamy na stole.


4. Krótki czas obróbki termicznej jest ogromną zaletą w naszym zabieganym świecie. Może to być też jednak wada - ewentualne bakterie czy pasożyty nie zostaną zabite, jak to ma miejsce w przypadku gotowania i pieczenia.


Jak bezpiecznie korzystać z mikrofalówki?


5. Do mikrofalówki nie wkłada się metalowych przedmiotów. Sztućce, kubki czy talerze niebezpiecznie się nagrzewają, a nawet iskrzą pod wpływem działania mikrofal. A to może doprowadzić do zapalenia się potrawy, którą podgrzewamy. Nie można też podgrzewać szczelnie zamkniętych pojemników i jajek w skorupkach. Po otwarciu drzwiczek, gorąca zawartość wybuchnie ze względu na nadmierne ciśnienie w środku.


6. Trzeba uważać na ogrzewanie płynów, gdyż mogą one przekroczyć temperaturę wrzenia. Taka przegrzana ciecz może zacząć gwałtownie parować pod wpływem ruchu (np. wyjęcia pojemnika z mikrofalówki).


7. W przypadku zauważenia jakichkolwiek uszkodzeń w mikrofalówce, należy jak najszybciej zanieść ją do serwisu. Nieszczelność obudowy może oznaczać, że mikrofale wydostają się na zewnątrz, co jest niebezpieczne dla zdrowia.


Jak wybrać dobrą mikrofalówkę?


8. Kuchenki mikrofalowe dzielą się na wolnostojące i do zabudowy. Te wolnostojące są zwykle tańsze, mniejsze i zdecydowanie popularniejsze. Decyzję o kuchence do zabudowy trzeba podjąć już w momencie urządzania kuchni. Należy też pamiętać, że większa mikrofalówka jest praktyczniejsza (szczególnie w przypadku dużych rodzin), ale wraz z rozmiarem wzrasta również cena.


9. Mikrofalówki mają przeróżne funkcje. Mogą nawet służyć do pieczenia zamiast piekarnika (dzięki funkcji termoobiegu), do gotowania na parze, grillowania czy rozmrażania. Oczywiście, im więcej funkcji ma mikrofalówka, tym jest droższa.


10. Osoby mające dzieci powinny zwrócić uwagę, czy kuchenka ma wbudowaną blokadę, uniemożliwiającą dziecku otwarcie drzwiczek.

 

Obiad w 30 minut. Kliknij!

 

Już niedługo pokażemy Wam sporo pyszności, jakie można przygotować w mikrofalówce! Śledźcie nowości!

 

Tekst: Anna Wiśniewska

Źródła:
health.harvard.eduwho.int, Wikipedia

 

Jak zabezpieczyć mieszkanie przed dzieckiem?

Mikrofalówka - prawdy i mity

15 sposobów na tanie gotowanie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 131

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28