Najedzeni Fest Slow Food

6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska.

Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez to gremium. Kwietniowa edycja będzie świetną okazją, by przed nadchodzącą Wielkanocą napełnić swoją spiżarnię smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po wspaniałe sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie, w tym najprawdziwsza baklava. Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

 

Co będzie monża zobaczyć?

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Dowiemy się m.in. jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, zbudujemy domek dla pszczół, profesjonaliści z firmy Consonni wytłumaczą jak przygotować ciasto drożdżowe, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych. Będzie też można dowiedzieć się więcej o kawie. Absolwent Le Cordon Bleu zmierzy się z selerem, francuski cukiernik nauczy przygotowywać makaroniki z solonym karmelem, a na deser dowiemy się jak przygotować suflet czekoladowy z gorgonzolą.

 

Lokalne pordukty najlepszymi

Każdy z uczestników festiwalu będzie mógł zobaczyć pokazy na scenie. Jedną z gwiazd naszego festiwalu będzie szef kuchni w restauracji Ancora, Adam Chrząstowski, który opowie m.in. o tym jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. W Ancorze odbędzie się zamykająca festiwal kolacja, podczas której goście spróbują potraw przygotowanych na bazie produktów od producentów - rzemieślników.

 

Festiwal trwać będzie w niedzielę 6 kwietnia od godz. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny.

 

Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl

Autor zdjęć: Staszek Romek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 160

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1