Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy?

Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com


1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku

Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża!


2. Ryby można marynować tylko w lodówce

Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę pokojową. Mogą bardzo szybko się zepsuć. Aby tego uniknąć, marynujmy ryby tylko w lodówce.


25 przepisów na dania z pstrąga. Kliknij!

 


3. Najłatwiejszą do przyrządzenia rybą jest sandacz

Według Andrzeja Polana to zdecydowanie sandacz jest najłatwiejszą do przyrządzenia rybą. Nie wymaga długiej „obróbki termicznej", czyli gotowania, pieczenia lub smażenia. Oprócz tego, ta ryba nie wymaga obierania ze skóry. Idealna dla osób początkujących w kuchni!


Zobacz przepisy na:

- pieczonego sandacza,
- glazurowanego sandacza,
- "biwakowego" sandacza.


4. Aby sprawdzić świeżość ryby, trzeba włożyć ją do wody

Aby zrobić test na świeżość kupionej rybie, wystarczy włożyć ją do zimnej wody. Jeśli wypłynie - to znaczy, że jest świeża.


5. Ryby w Chinach są hodowane w biurowcach

W Chinach 80 proc. ryb pochodzi z hodowli, także takich, które są położone w biurowcach w centrach miast. Budynki są specjalnie dostosowane do hodowania ryb. Zapewniają im odpowiednie, niebieskie światło, naśladujące naturalne warunki w głębinach.


6. Ryby mogą być szkodliwe dla zdrowia

Większość ryb jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami. Ryby morskie zawierają np. metale ciężkie i rtęć. Poziom rtęci jest najwyższy w rybach drapieżnych i żyjących długo, takich jak szczupak, marlin, miecznik, tuńczyk czy rekin. Najmniejszej ilości rtęci można się spodziewać w sardynkach, śledziach i łososiu.


7. Porcja sardynek dostarcza nam więcej wapnia i fosforu niż szklanka mleka

100 g sardynek bez skóry zawiera aż 250 mg wapnia. To jedna czwarta dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek (chociaż trzeba pamiętać, że więcej wapnia potrzebują kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci).

Sardynki zawierają witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia.


10 przepisów na dania z sardynkami. Kliknij!

 


8. Surowe ryby niszczą witaminę B1 w organizmie

Witamina B1, zwana również tiaminą, jest bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu, a zarazem wyjątkowo nietrwała i krótko magazynowana. Tiaminaza zawarta w surowej rybie rozkłada tę witaminę i nie pozwala się jej wchłonąć. Aby uniknąć niedoborów, trzeba zwrócić uwagę, aby nie jeść zbyt często tatara czy sushi.


9. Porcja ryby raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zapalenia stawów i niewydolności serca

Jedna porcja ryby (czyli 140 g, po ugotowaniu) w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, o połowę! Sztokholmscy naukowcy zebrali dane dotyczące ogromnej grupy 32 tys. kobiet. Wynik nie zależy od rodzaju spożywanej ryby, ale uznaje się, że najlepsze są tłuste, morskie ryby, zawierające duże ilości kwasów wielonienasyconych Omega-3.


40 przepisów na łososia. Kliknij!

 


Związek niewydolności serca ze spożyciem ryb został odkryty u mężczyzn. U nich umiarkowana ilość ryb tygodniowo (a dokładnie 0,36 g kwasów tłuszczowych dziennie) obniżyła ryzyko niewydolności o jedną trzecią. Ale pamiętajmy, że ważny jest także sposób przyrządzenia - ryba gotowana na parze jest znacznie zdrowsza niż ryba smażona na głębokim tłuszczu!


50 przepisów na dania z ryb. Kliknij!

 


10. Ryby zapobiegają depresji, a nawet wspomagają jej leczenie

Jedzenie ryb lub suplementów zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływa na nastrój. Jest tak skuteczne, że wspomaga leczenie depresji o słabym i średnim natężeniu, a także zmniejsza ryzyko, że choroba się pojawi. Najlepiej jest wybierać te ryby, które zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych Omega-3, czyli np.:

- sardynki,
- łososia,
- tuńczyka.


Uwaga na ryby! Kliknij!


Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Ryby i owoce morza: Fakty i mity
Czas na ryby
Ryba - zdrowie na talerzu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Trufelki

Małe, słodkie kulki z resztek biszkoptu po pieczeniu ciasta. Odpowiednio przy...

Odsłon: 8

30 min
1
60 min
1
>60 min
1

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13545

30 min
28

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5