Do góry

Newsy

Co to jest curry?

Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e.

Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii.

Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po prostu gulasz. Może to być zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie. Gdy w indyjskiej restauracji zamówimy curry, a dobre restauracje potrafią mieć ich w menu aż 30 różnych rodzajów, to na stół wjedzie potrawa okryta gęstym, aromatycznie doprawionym sosem.

Curry wcale nie znaczy ostre.Ciekawostką jest stosunkowo świeże wykorzystanie papryczek chili w kuchni indyjskiej, przywiezione na ten kontynent przez Krzysztofa Kolumba. Curry może być więc i piekielnie ostre, i bardzo łagodne. Podstawą dla curry, jako mieszanki przypraw, są: kurkuma, kolendra i kumin. W zależności od regionu, mocy mieszanki i jej zastosowania, dodaje się kolejne składniki, takie jak anyż, imbir, czosnek, cynamon, gałka muszkatołowa czy pieprz.

 

W Indiach spotkamy curry w formie żółtego lub czerwonego proszku, na Sri Lance zaś przyprawę się pali i praży, co nadaje jej ostrzejszego smaku i ciemnobrązowej barwy. W Tajlandii z kolei możemy skosztować curry w kolorze zielonym - proszek łączy się z tłuszczami, także z ghee, i w ten sposób uzyskuje pastę.

Curry jako przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej oraz kuchni Karaibów, Australii czy Japonii. Jako przyprawa i jako potrawa cieszy się ogromną popularnością - ze względu na kolonialną przeszłość - na Wyspach Brytyjskich. W Niemczech natomiast możemy skosztować curry wurst, czyli kiełbaski obsypanej imponująca ilością curry.

 

Curry doprawia się mięso, warzywa, ale także i owoce. Mieszanka curry nie tylko działa na nasze zmysły, ale ma także zbawienny wpływ na zdrowie. Właściwości curry zwalczają zapalenia stawów. Dodatkowo doprawianie dań curry może zapobiegać rozwojowi raka i choroby Alzheimera, co nie jest żadnym zaskoczeniem dla ludzi praktykujących starożytną medycynę wedyjską. Świat zachodni od niedawna bada wpływ curry, a zwłaszcza jej podstawowego składnika, czyli kurkumy, na wielkie choroby cywilizacyjne.

Pora przygotować własną mieszankę curry.

Składniki na podstawową wersję :

 

- 4 łyżki stołowe kurkumy

- 3 łyżki stołowe nasion kardamonu

- 3 łyżki stołowe nasion kuminu

- 3 łyżki stołowe nasion kolendry

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/2 pół łyżki stołowej pieprzu kajeńskiego


Na suchej patelni delikatnie podprażamy osobno kardamon, kumin i kolendrę, tak by puściły swój aromat. Następnie uprażone nasiona ucieramy na pył w moździerzu, lub mielimy ręcznym młynkiem do kawy. Zmieloną mieszankę łączymy z kurkumą, cynamonem, pieprzem kajeńskim i... gotowe. Tak przygotowane curry bije na głowę sklepowe mieszanki.

BR

Kto głosował?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń