Co to jest curry?

Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e.

Fot. 123RF/Picsel

Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii.

Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po prostu gulasz. Może to być zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie. Gdy w indyjskiej restauracji zamówimy curry, a dobre restauracje potrafią mieć ich w menu aż 30 różnych rodzajów, to na stół wjedzie potrawa okryta gęstym, aromatycznie doprawionym sosem.

Curry wcale nie znaczy ostre.Ciekawostką jest stosunkowo świeże wykorzystanie papryczek chili w kuchni indyjskiej, przywiezione na ten kontynent przez Krzysztofa Kolumba. Curry może być więc i piekielnie ostre, i bardzo łagodne. Podstawą dla curry, jako mieszanki przypraw, są: kurkuma, kolendra i kumin. W zależności od regionu, mocy mieszanki i jej zastosowania, dodaje się kolejne składniki, takie jak anyż, imbir, czosnek, cynamon, gałka muszkatołowa czy pieprz.

 

W Indiach spotkamy curry w formie żółtego lub czerwonego proszku, na Sri Lance zaś przyprawę się pali i praży, co nadaje jej ostrzejszego smaku i ciemnobrązowej barwy. W Tajlandii z kolei możemy skosztować curry w kolorze zielonym - proszek łączy się z tłuszczami, także z ghee, i w ten sposób uzyskuje pastę.

Curry jako przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej oraz kuchni Karaibów, Australii czy Japonii. Jako przyprawa i jako potrawa cieszy się ogromną popularnością - ze względu na kolonialną przeszłość - na Wyspach Brytyjskich. W Niemczech natomiast możemy skosztować curry wurst, czyli kiełbaski obsypanej imponująca ilością curry.

 

Curry doprawia się mięso, warzywa, ale także i owoce. Mieszanka curry nie tylko działa na nasze zmysły, ale ma także zbawienny wpływ na zdrowie. Właściwości curry zwalczają zapalenia stawów. Dodatkowo doprawianie dań curry może zapobiegać rozwojowi raka i choroby Alzheimera, co nie jest żadnym zaskoczeniem dla ludzi praktykujących starożytną medycynę wedyjską. Świat zachodni od niedawna bada wpływ curry, a zwłaszcza jej podstawowego składnika, czyli kurkumy, na wielkie choroby cywilizacyjne.

Pora przygotować własną mieszankę curry.

 

Składniki na podstawową wersję :

 

- 4 łyżki stołowe kurkumy

- 3 łyżki stołowe nasion kardamonu

- 3 łyżki stołowe nasion kuminu

- 3 łyżki stołowe nasion kolendry

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/2 pół łyżki stołowej pieprzu kajeńskiego


Na suchej patelni delikatnie podprażamy osobno kardamon, kumin i kolendrę, tak by puściły swój aromat. Następnie uprażone nasiona ucieramy na pył w moździerzu, lub mielimy ręcznym młynkiem do kawy. Zmieloną mieszankę łączymy z kurkumą, cynamonem, pieprzem kajeńskim i... gotowe. Tak przygotowane curry bije na głowę sklepowe mieszanki.

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 415

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 237

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0