Fot. 123RF/Picsel
Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część upraw przykryto płachtami materiału i pozostawiono na zimę. W tym czasie cykoria wyrosła, stawiając przed wszystkimi pytanie - jak wykorzystać jej górną część?
Co ciekawe, cykorię nadal uprawia się tak samo, czyli chroniąc liście przed promieniami słońca. To jedno z nielicznych warzyw liściastych, które nie powinno kusić zielenią, a urzekać bladością. Liście narażone na zbyt długi kontakt ze słońcem - gorzkną. Z tej przyczyny unikamy kupowania cykorii na nieosłoniętych straganach.
Cykoria to, jak się okazuje, samo zdrowie. O obecność bladych liści w diecie powinny w szczególności postarać się osoby dbające o linię. Jest to źródło wyjątkowo dobrze przyswajalnego i niskokalorycznego błonnika. A jeśli chodzi o ogólną kaloryczność cykorii - to robi wrażenie. Średnia główka to jedynie 32 kcal!
Na niskiej zawartości kalorii lista zalet cykorii się nie kończy. Witamina C, kwas foliowy i beta-karoten to kolejne składniki, na które warto zwrócić uwagę komponując zdrową dietę. Warto zaznaczyć, że beta-karoten zamieniany jest w naszych organizmach w prowitaminę A, która pozwala nam zachować młody wygląd, niszcząc wolne rodniki. Cykoria ma także zbawienny wpływ na wątrobę, nerki, jelita oraz żołądek. Uwaga - cykorią mogą rozkoszować się także osoby chore na cukrzyce!
Cykorię najczęściej podaje się na surowo. Jest to bowiem doskonałe warzywo sałatkowe, o lekko goryczkowym smaku. Świetnie komponuje się z pomidorem, czerwoną cebulą i winegretem, choć liście solo także się sprawdzają. Z tym że do winegretu lepiej dodać olej z pestek winogron czy słonecznikowy, aby nie podkreślać goryczy zwyczajową oliwą z oliwek.
Polecamy sałatkę z cykorii i wędzonego łososia! Klikaj śmiało!
Cykoria pasuje także do owoców. Warto dodać do niej jabłka i złamać ich słodycz cebulą dymką, ogórkiem kiszonym, a wszystko polać sosem musztardowym. Zupełnie inne oblicze pokaże cykoria z cytrusami - dodajmy kiwi, płatki migdałowe i sos miodowy. Można również użyć pomarańczy lub grejpfrutów, skropionych sokiem z cytryny. Liście cykorii pomieszczą także dowolne nadzienie tworząc zdrowe i atrakcyjne dla oka oraz podniebienia przekąski. Wystarczy skropić listki sokiem z cytryny, olejem oraz oprószyć kolorowym pieprzem, by móc napełnić je dowolnym twarożkiem, czy pastą.
Cykorię można też podawać na ciepło. Wykwintnym, klasycznym i na wskroś francuskim sposobem jest uduszenie jej na maśle, ze szczyptą cukru pudru i sokiem z cytryny. Tak przyrządzaną cykorię warto podlać białym półwytrawnym winem. Lekko podgotowane cykorie, przekrojone wzdłuż, można też ułożyć na tarcie z ciasta kruchego i zapiec z cebulą, olejem słonecznikowym i parmezanem. Można je także zapiec pod beszamelem - solo - lub z dodatkiem mięsa czy ryby.
Polecamy cykorię zapiekaną z szynką! Klikaj śmiało!
Więcej przepsiów na cykorię? Klikaj!
Cykoria oczami Magdy Gessler. Czytaj na Styl.pl!
BR