Czym są białe paski na piersiach z kurczaka?

Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień.

Fot. 123RF/Picsel

Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z wykorzystaniem kurczaków.

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Od wielu lat drób uznaje się za bardzo zdrowy rodzaj mięsa, które jak najczęściej powinno gościć na naszych talerzach. Przede wszystkim, mięso z kurczaka uznawane jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Na co powinniśmy uważać, kupując kurczaka?

Z pewnością zauważyliście, że coraz trudniej znaleźć w sklepach piersi kurczaka, które byłyby pozbawione białych pasków. Wiele osób zwraca uwagę na fakt, że jeszcze kilkanaście lat temu wyglądały one zupełnie inaczej, a pojawienie się białych pasków powinno być dla nas bardzo niepokojącym sygnałem. Naukowcy stwierdzili, iż takie zmiany możemy zauważyć w przypadku 90% sprzedawanych piersi z kurczaka.

Białe paski na piersiach z kurczaka i pokrywających je błonkach to nic innego jak tłuszcz. Informacja ta powinna zaniepokoić zwłaszcza osoby, które włączyły ten rodzaj mięsa do jadłospisu ze względów dietetycznych. Może się ono okazać znacznie bardziej kaloryczne i mniej wartościowe niż przypuszczamy.

Wynika to przede wszystkim ze sposobu hodowli kurcząt w dzisiejszych czasach. Fermy produkują drób na skalę masową, skupiając się na tym, aby zwierzęta w jak najkrótszym czasie osiągnęły możliwie jak największą masę.

Dodatkowy tłuszcz w kurczaku negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na jego jakość - mięso jest twardsze oraz zdecydowanie trudniej absorbuje różnego rodzaju marynaty i przyprawy.

Kupując piersi kurczaka, warto zwracać uwagę na jego wygląd oraz sposób hodowli. W ten prosty sposób unikniemy spożywania zbędnych kalorii oraz kulinarnych rozczarowań.

 

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 1813

60 min
9
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 235

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1