Dieta dzieci w Polsce

Zastanawiasz się czasami czy twoje dziecko zjada drugie śniadanie, które przygotowujesz mu do szkoły? Jeżeli tak, to jesteś w grupie ponad 30 proc. mam martwiących się o to, że ich pociechy nie jedzą w szkole zapewnionych im posiłków.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

A może należysz do grona rodziców (przyznaje się do tego aż 5 proc.), którzy nie mają czasu lub pomysłu, by przygotować dziecku domowy i zdrowy posiłek? W odpowiedzi na te obawy Lidl Polska przygotował specjalną akcję edukacyjną, która ułatwi przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, tak ważnych w diecie dzieci.


Kształtowanie nawyków

Szkoła to nie tylko nowe przyjaźnie, pierwszy dzwonek i kolorowe akcesoria, ale także niezwykle ważny etap w procesie kształtowania nawyków żywieniowych dzieci. Z badań przeprowadzonych przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska wynika, że 81 proc. dzieci dostaje drugie śniadanie do szkoły, a 49 proc. ma wykupione obiady w stołówce. Niestety, 32 proc. mam obawia się, że ich dziecko nie zjada w całości żadnego z tych posiłków. Niepokojąca jest informacja, że aż 5 proc. rodziców nie zapewnia dzieciom żadnego jedzenia na długie godziny w szkole, co definitywnie kłóci się z zasadą spożywania 5-6 małych posiłków dziennie.


Co jest u nas nie tak?

Problemem, który nasila się z roku na rok jest niezdrowa dieta dzieci, przyczyniająca się do osiągania przez nie nieprawidłowej masy ciała. Według danych przedstawionych przez badania HBSC 2010 (Health Behaviour in School-aged Children - A WHO Collaborative Cross-national Study) zachowania niekorzystne dla zdrowia stają się w Polsce problemem coraz młodszych roczników. W zestawieniach międzynarodowych polskie 11-latki wypadły gorzej niż ich starsi koledzy. Zajęliśmy pierwsze miejsce pod względem odsetka 11-latów uważających się za zbyt grubych - uważa tak aż 43 proc. dziewcząt w tym wieku oraz 33 proc. chłopców.

Według badania przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska, dzieci spożywają za dużo produktów bogatych w cukry i tłuszcze. Białe pieczywo z wędliną na śniadanie czy „śmieciowe jedzenie" dostępne w sklepikach szkolnych, to norma w ich codziennej diecie. Aż 7 na 10 uczniów szkół podstawowych zjada słodycze przynajmniej kilka razy w tygodniu, a ponad połowa chrupie raz w tygodniu lub częściej słone przekąski. Spożywanie warzyw i owoców jest znacznie poniżej rekomendowanej normy. Z badań Lidl Polska wynika, że tylko 1/3 dzieci sięga po warzywa w szkole, a aż 37 proc. mam przygotowuje na drugie śniadanie dla swoich pociech posiłki wysokokaloryczne i z niską zawartością wartości odżywczych.


Wiemy, że to niezdrowe, a jednak...

Jednak, wraz ze zmieniającym się światem, zmieniają się także potrzeby konsumentów. Coraz częściej zwracają oni uwagę na styl życia i dostosowanie do niego odpowiedniej, urozmaiconej diety. Również rodzice odczuwają silną potrzebę zmian w sposobie odżywiania swoich dzieci. Mamy w większości deklarują, że chciałyby, aby ich dzieci rzadziej niż obecnie sięgały po żywność typu „fast food" czy słodycze (w obu przypadkach preferowana częstotliwość to najwyżej raz w miesiącu - 86 proc. wskazań). Tym, co decyduje, jakie produkty znajdą się w pojemniku na drugie śniadanie w większości są względy zdrowotne - 54 proc. matczynych decyzji pokierowanych jest zasadami racjonalnego odżywiania. Gusta najmłodszych znalazły się na drugim miejscu (34 proc.). Natomiast, jako główne usprawiedliwienie pozwalania dzieciom na zabieranie niezdrowego jedzenia do szkoły, podawany jest argument, że chce ono jeść to, co jego koledzy i koleżanki (aż 52 proc. wskazań). Aż 27 proc. mam przyznaje, że ich dzieci same kupują sobie niezdrowe produkty, a im ciężko to kontrolować. Co piąta mama twierdzi zaś, że jej dziecko chce jeść atrakcyjnie wyglądające produkty. Świadczy to o potrzebie przeprowadzania akcji edukacyjnych, skierowanych zarówno do rodziców, jak i dzieci, efektem których byłaby zmiana nawyków żywieniowych.

Lidl Polska wychodzi naprzeciw rodzicom i we współpracy z dietetyk Justyną Marszałkowską, uczy jak wprowadzać zmiany do codziennej diety dzieci, by była ona zrównoważona. - Rodzice są odpowiedzialni za kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Każda mama powinna wprowadzać do jadłospisu swojego dziecka produkty zbożowe pełnoziarniste, bez dodatku cukru i nadmiernej ilości soli. Należy unikać wysokokalorycznych, bogatych w tłuszcz przekąsek i słodzonych napojów. Zaleca się, aby dziecko jadło codziennie warzywa i owoce, produkty nabiałowe, a przynajmniej raz w tygodniu posiłek złożony z ryb, o wysokiej zawartości kwasów omega-3. 7 proc. matek przyznało, że nie daje dzieciom „zdrowych produktów" do szkoły, tłumacząc się brakiem czasu. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, chcemy zaproponować kilka naprawdę szybkich do przygotowania posiłków, które odkryją przed dziećmi nowe smaki i przyniosą radość z jedzenia - radzi Justyna Marszałkowska.

Źródło: informacja prasowa

Śródtytuły pochodzą od redakcji Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2