Dania jednogarnkowe

Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?

 

Czas wykonania
Ciasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko około pół godziny, wraz z oczekiwaniem aż wyrośnie.

 

Nakład pracy
Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia zaczynu. Zalewamy drożdże ciepłą woda, dodajemy do mąki, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto francuskie? Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i szczypty soli. Wałkujemy i schładzamy 2 godziny. Przekładamy masłem, składamy na trzy i wałkujemy. Schładzamy kolejne 2 godziny, ponownie składamy na trzy i wałkujemy, schładzamy tym razem godzinę, znów przekładamy i znów schładzamy... i tak 6 razy. W końcowej fazie schładzamy, a następnie wypiekamy.

 

Koszta
Porównywalne jeśli chodzi o mąkę, jednak do ciasta drożdżowego trafia 2/3 kostki masła, a do francuskiego aż dwie, pełne kostki.

 

Trudność
Także porównywalna. Owszem w przypadku ciasta francuskiego musimy się nawałkować i naprzekładać, jednak jest to czynność nie tyle skomplikowana, co żmudna.


Efekt
Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i aromatyczne, jednak to ciasto francuskie jest bardziej efektowne. Podczas pieczenia woda zawarta w cieście zaczyna parować i ta para zostaje zatrzymana przez tłuszcz, czyli masło. To sprawia że ciasto się rozwarstwia na cienkie listki. Ciasto francuskie jest kruche, delikatne i... tłuste.

 

Kalorie
Porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - czyli 100 gram - to 375 kcal, porcja ciasta francuskiego to 407 kcal. Nie ma więc większej różnicy.


Co zatem wybrać? Prostsze i szybsze jest ciasto drożdżowe. Istnieje jednak ryzyko, że może nie wyrosnąć. Przy cieście francuskim trzeba się napracować, ale warto - choć raz pokazać sobie i kuchennemu światu, że potrafimy je zrobić.

 

Poznaj przepisy na ciasto drożdzowe oraz francuskie!


Drożdżowa książka kucharska. Kliknij!

 

Francuska książka kucharska. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3474

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 208

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1895

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 54

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8