Dyniowa waniliowa, czyli przepis na zupę na słodko

Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej.

Fot. 123RF/Picsel

Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!

 

Składniki:

-1 kg dyni
-1 cebula
-1 laska wanilii
-1 litr bulionu warzywnego
-oliwa z oliwek
-cytryna
-cukier, sól


Sposób przygotowania:


Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię skrapiamy cytryną i sięgamy po cebulę. Obieramy ją i kroimy w piórka. Następnie szklimy w garnku na oliwie z oliwek, doprawiając solą i szczyptą cukru. Po kilku chwilach dodajemy pokrojoną dynię i mieszając, przesmażamy około 10 minut.

Krok 2. Następny ruch, to zalanie dyni bulionem, najlepiej warzywnym. Dynię przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozwalamy jej się w pełni rozgotować, co nie powinno potrwać dłużej jak 15-20 minut. W połowie gotowania nadajemy zupie waniliowe nuty, czyli dodajemy pestki z laski wanilii oraz samą laskę przekrojoną wzdłuż. Tuż przed podaniem, wanilię wyławiamy, zupę miksujemy na gładki krem i w razie potrzeby doprawiamy solą lub cukrem. Waniliowa dyniowa najlepiej smakuje ze świeżymi grzankami.

 


Ten przepis znajdziecie w naszej darmowej książce kucharskiej 30 pomysłów na dynie, która możecie pobrać już teraz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2