Kulinarne oszustwa - czyli jak jedzenie udaje zdrowe?

Starasz się odżywiać zdrowo, a mimo to nie widzisz efektów nowej diety? Być może jest to sprawka produktów, które tylko udają zdrowe. Czy wiesz, które produkty najczęściej wywodzą nas w pole?

Podczas codziennych zakupów staramy się sięgać po produkty jak najbardziej przyjazne naszym organizmom, które miałyby zapewnić nam długie i zdrowe życie. Opakowania niektórych towarów wręcz krzyczą do nas, że to właśnie one są najzdrowszym wyborem z możliwych. Niestety, nie wszystkie z tych zapewnień są prawdziwe, a niektóre produkty to najprawdziwsze żywieniowe pułapki.

Nie takie ciemne pieczywo

W piekarniach wielu z nas niemal odruchowo sięga po ciemne pieczywo, uważając iż jest to jedyna zdrowa opcja. Niestety, nie jest to do końca prawdą. To, że chleb jest ciemny nie oznacza od razu, że jest zdrowy. Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. I chociaż brzmi to jak ponury żart, warto wiedzieć, że oszczędnym producentom zdarza się stosować tego typu sztuczki. Jak się przed nimi bronić? W tym wypadku jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet i zakup jedynie tego pieczywa, które zawiera w sobie mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.

Omawiając kwestię zdrowego pieczywa, warto również zwrócić uwagę na tzw. chrupkie pieczywo. Czy te cienkie, przypominające tekturkę, listki mogą być niezdrowe? Okazuje się, że tak. Co prawda nie mają one wiele kalorii, ale za to zwykle powstają z wysoko przetworzonych produktów, które nie są najlepszym wyborem dla naszego organizmu. Co więcej, ten rodzaj pieczywa posiada wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu bardzo szybko znów jesteśmy głodni. Z pewnością nie o taki efekt nam chodzi, gdy jesteśmy na diecie.

 

Jak zdrowo rozpocząć dzień? Na przykład miseczką musli polaną jogurtem. W końcu płatki, otręby, orzechy i owoce to kopalnia witamin. Jednak nie zawsze tak musi być. Zwłaszcza, gdy decydujemy się zjeść musli, którego nie przygotowaliśmy sami. W kupnych produktach znajdziemy sporą ilość składników słodzących oraz kandyzowane owoce, dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym. W ten sposób, jedząc z pozoru zdrowe jedzenie, możemy nabrać dodatkowych kilogramów. Warto też zwracać uwagę na obecność utwardzanych tłuszczy roślinnych w zjadanych przez nas płatkach. Dzięki nim są one chrupiące, jednak ich spożywanie zdecydowanie odradzają dietetycy. Jeśli macie ochotę na musli, zdrowszą opcją będzie przygotowanie go samemu.

Warto również zwrócić uwagę na to jakim jogurtem polewamy nasze płatki. Produkty te uchodzą za zdrowe i faktycznie mogą takie być - pod warunkiem, że nie będą zawierać zbędnych dodatków. Niestety, wiele jogurtów to mieszanka kilku rodzajów cukrów, barwników, zagęszczaczy oraz innego rodzaju dodatków. Niekoniecznie pozytywnie wpływają one na nasze zdrowie.

Podobnie sprawy mają się z batonikami zbożowymi, które sprytnie udają zdrową przekąskę. Mogłoby im się to udać, gdyby nie obecność w ich składzie całej masy cukrów i tłuszczy, dzięki którym taki batonik może mieć tyle kalorii co naprawdę porządna kanapka.

Okazuje się także, iż niewinnie wyglądająca sałatka może stać się przyczyną wielu żywieniowych rozterek. Jeśli kupimy je w sklepie, oszczędzimy nieco czasu, jednak niekoniecznie zafundujemy sobie dietetyczny posiłek, gdyż analizując ich skład możemy się bardzo zdziwić. Dodawane do nich kawałki szynki, kurczaka lub tuńczyka nie zawsze są najlepszej jakość. Jednak nie to jest ich największym problemem. Możecie się zdziwić, jak wiele kalorii i niezdrowych dodatków mają dodawane do nich dressingi i sosy. Niestety, w ten sposób zdrowa przekąska traci swoje zalety, a nasze dietetyczne wysiłki mogą spełznąć na niczym.

Jesteś pewny, że soki, które kupujesz są w stu procentach naturalne i idealnie zastąpią codzienną porcję owoców? Spójrz na etykietę. Jeśli zobaczysz na niej napis „nektar" lub „napój", dałeś się wywieść w pole. Soki owocowe lub warzywne nie mogą zawierać dodatku żadnych substancji - są w stu procentach tym, co otrzymalibyśmy, wyciskając je ręcznie w domu. W przypadku napojów i nektarów producent może dodać do nich dowolne substancje wzmacniające smak i zapach. Co gorsza, zawierają one również bardzo duże ilości substancji słodzących, takich jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Wypijając litr nektaru, możemy dostarczyć naszemu organizmowi nawet 20 nadprogramowych łyżeczek cukru, które łatwo zmienią się w dodatkowe centymetry w talii.

Może się wydawać, że jedzenie owoców, pod jakąkolwiek postacią, nie może nam zaszkodzić. Niestety tak nie jest. Niektóre z dostępnych na rynku chipsów bananowych są smażone - zupełnie jak ich ziemniaczane odpowiedniki. To sprawia, że pół szklanki takich chipsów może mieć 200 kalorii i aż 10 gram tłuszczów nasyconych. Dodatkowo, proces smażenia pozbawia owoce wielu substancji odżywczych. Nasz organizm będzie nam zdecydowanie bardziej wdzięczny jeśli sięgniemy po pieczone przekąski lub świeże owoce.

Opisane powyżej produkty to tylko niektóre z pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności. Czasem wystarczy zastanowić się nad dokładnym znaczeniem sloganów, pojawiających się w reklamach lub na plakatach. Warto dokładnie sprawdzić, cóż stoi za zapewnieniem, że produkt jest „naturalny", „zawiera pełne ziarno" jest „z dodatkiem witamin" lub „nie zawiera cukru". Stwierdzenia te są na tyle ogólne, że pozostawiają spore pole kreatywności producentów. Warto upewnić się, że rozumiemy te hasła tak samo, gdyż tylko w ten sposób możemy uniknąć wielu, kuchennych rozczarowań.

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4