Mak - co warto o nim wiedzieć?

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy.

Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze obrusy, ozdoby i zastawy. Wszystko po to, aby czas spędzony z najbliższymi upłynął w miłej atmosferze i radości. Podczas tej szczególnej wieczerzy w menu pojawia się 12 potraw - bywają one różne w zależności od regionu Polski. Jednak na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć przepysznych ciast. Każdy bez wątpienia ma swojego faworyta, którego piecze dokładnie tak, jak robiły to mamy czy babcie. Ciastem, które niezmiennie króluje w święta jest niewątpliwie makowiec!

Wartościowy mak

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Wszystko z umiarem

Jak wszystko w naszej diecie, także i mak, mimo jego znakomitych wartości odżywczych, powinniśmy jeść z umiarem. Spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać alergie. Poza tym jest ciężkostrawny i dość kaloryczny (ma 525 kcal w 100 g). Mak nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej drugiego roku życia, nie powinny jeść go w nadmiarze także kobiety w ciąży. Na mak powinny uważać również osoby, które przyjmują leki - może on wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.

Najpyszniejsze świąteczne ciasta z makiem

Jak już zostało wspomniane dania i desery podawane na wigilijnym stole są różne w zależności od regionu lub gustu danej rodziny. W zawiązku z tym wypieki z dodatkiem maku mogą przybierać formę zwykłego ciasta z makiem w środku i ciastem kruchym na zewnątrz lub strucli z makiem zawijanej np. w ciasto drożdżowe lub francuskie. Poznajcie kilka przepisów na ciasta z makiem, być może któryś zagości na waszym świątecznym stole.

 

Przepisy na pyszne ciasta z makiem znajdziesz na kolejnych stronach. Czytaj dalej!

  • 400 g niebieskiego maku
  • 600 g jabłek
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 10 łyżek kaszy manny (w razie potrzeby dodać więcej)
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mak namocz, odcedź i zmiel dwukrotnie. Masło utrzyj razem z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj żółtka i mak. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do utartego masła i maku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę manną i ponownie zamieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj z resztą składników. Gdy wszystkie się połączą wyłóż masę do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180 st. C przez godzinę. Makowiec możesz ozdobić polewą z gorzkiej czekolady, udekorować gwiazdkami z marcepanu.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany

 

Masa makowa:

  • 350 g maku
  • 2 jajka
  • 25 g miękkiego masła
  • 6 łyżkek płynnego miodu
  • 300 g bakalii
  • mleko do namoczenia maku

 

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Połącz suche składniki, dodaj posiekane masło, żółtka i śmietanę, wszystko szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Mak zalej mlekiem i gotuj około 20 minut. Odstaw na kilka chwil, odcedź i zmiel dwukrotnie. Następnie dodaj, miód, masło, bakalie (rodzynki i posiekane orzechy) i żółtka. Przed samym wyłożeniem na kruchy spód wymieszaj masę z ubitymi na sztywno białkami. 3/4 kruchego ciasta rozwałkuj, wyłóż na blaszkę, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz przez 20 minut w 200 st. C. Na podpieczony spód wyłóż masę makową. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak udekorowane ciasto piecz przez godzinę w 180 st. C.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

  • 350 g maku
  • 2 jajka
  • 25 g miękkiego masła
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 300 g bakalii
  • mleko do namoczenia maku

 

Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka za pomocą miksera wraz z cukrem, miksuj do momentu aż żółtka nie zrobią się białe. Następnie zacznij powoli dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj olej. Białka ubij na sztywną pianę - najlepiej jeśli białka będą schłodzone, a naczynie, w którym miksujesz będzie całkowicie suche.

Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Tak powstałe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu biszkoptu daj mu odpocząć.

W między czasie mak zalej mlekiem i gotuj około 20 minut. Odstaw na kilka chwil, odcedź i zmiel dwukrotnie. Następnie dodaj miód, masło, bakalie (rodzynki i posiekane orzechy) i żółtka. Białka ubite na sztywną pianę dodaj na samym końcu., tuż przed wyłożeniem masy na biszkopt.

Gdy masa makowa będzie gotowa, delikatnie oderwij biszkopt od papieru. Rozprowadź równomiernie masę makowa na całą powierzchnię ciasta. Następnie biszkopt zwiń w rulon. Całość zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki. Roladę podawaj polaną lukrem, ozdobioną skórką z pomarańczy.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj wspaniałe nagrody

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
1
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 161

60 min
4
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 138

30 min
4
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 127

15 min
4
>60 min
1
>60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

0
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0