Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Mniej mięsa - lepsza sylwetka

Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".

Fot. 123RF/Picsel

Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii.

Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski i szynka.

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to stanowi kolejny argument przemawiający za ograniczeniem mięsa w naszej diecie. Sugeruje też, że dieta wysokobiałkowa, w której spożywa się dużo białka zwierzęcego może nie być skuteczna w dłuższym okresie.

Mięso przetworzone najbardziej tuczące
Najnowszymi badaniami objęto osoby z 10 krajów Europy, w tym z Wielkiej Brytanii, które uczestniczyły w dużym europejskim studium na temat związku diety z ryzykiem raka. Na początku, wszystkich zważono i zmierzono. Następnie, uczestnicy wypełniali szczegółową ankietę na temat spożycia różnych pokarmów. Pięć lat później poproszono ich o podanie aktualnej masy ciała.

Okazało się, że jedzenie mięsa miało wpływ na tycie zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Zależność ta utrzymywała się nawet po uwzględnieniu w analizie takich czynników mających wpływ na wagę ciała, jak dzienne spożycie kalorii, aktywność fizyczna i inne.

Naukowcy wyliczyli, że w grupie osób spożywających tyle samo kalorii, ci, którzy zjadali 250 gram mięsa dziennie (co odpowiada małemu stekowi) przybierali na wadze o 2 kg więcej w ciągu kolejnych pięciu lat.

Wpływ na tycie miało zarówno mięso czerwone, jak i drobiowe, a w największym stopniu przetworzone.

Zmniejsz porcje
To odkrycie podważa teorię, że dieta bogata w białko i uboga w węglowodany sprzyja chudnięciu - podkreślają autorzy pracy.

- Rekomenduję ludziom, żeby kontrolowali spożycie mięsa, jeśli chcą utrzymać zdrową masę ciała i zachować zdrowie - komentuje prowadząca badania dr Anne-Claire Vergnaud. Specjalistka dodaje zarazem, że samo ograniczenie mięsa w diecie nie jest odpowiednim sposobem na odchudzanie.

Naukowcy nie potrafią na razie wyjaśnić, dlaczego jedzenie mięsa może przyczyniać się do tycia. Powołują się natomiast na jedną z teorii, zgodnie z którą energetyczne pokarmy, w tym mięso, mogą zmieniać sposób kontrolowania apetytu przez organizm. Niewykluczone jednak, że rolę odgrywają tu jakieś inne elementy stylu życia lub diety, których badanie nie ujawniło.

Zdaniem dietetyczki, rzecznika Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków Sian Porter najnowsza praca jest ciekawa, choć ma kilka minusów, np. to, że danych na temat masy ciała po upływie pięciu lat dostarczali sami pacjenci.

"Obecnie jemy więcej niż potrzebujemy. Ja radzę moim pacjentom, by pamiętali o urozmaiceniu i jedli na śniadanie jajko zamiast boczku, na lunch ser zamiast szynki czy rybę na kolację" - przyznaje specjalistka.

Inna sprawa - według niej - to porcje jedzenia. - Porcja mięsa powinna mieć rozmiary podobne do pudełka kart do gry - zaznacza Porter.


10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

szokujące fakty o jedzeniu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Przetwory Syrop z pigwowca japońskiego do herbaty.

Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....

Odsłon: 95

30 min
2
Dania główne Klops z pieczarkami

Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...

Odsłon: 319

30 min
2
Ciasta Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami to świetna propozycja na jesień. Orzechowo-maślany spód skr...

Odsłon: 170

15 min
3
15 min
3
60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Buraczki na zimę. Najlepsze przepisy z buraków i z dodatkiem innych warzyw

Buraki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Idealnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, baza do...

2
Informacje Ryby – zdrowy wybór na talerzu

Ryby to nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy element diety. Bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy, stanowią doskonałe źr...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Minestrone, kurczak w stylu caprese, sernik a’la straciatella

Wiele osób pytanych o ulubioną kuchnię świata oczywiście wskaże na tę włoską. Jeśli również należysz do miłośników smaków słonecznej Italii, koniec...

0
Informacje Jak przygotować idealne żebra wołowe za pomocą techniki BBQ? Praktyczny poradnik!

Technika barbecue to jeden z najlepszych sposobów przygotowania soczystych i rozpływających się w ustach żeber wołowych. Jak jednak przyrządzić je...

0