Na złe moce jagody, borówki, czernice...

Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem?Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą bazą deserów, wypieków, słodkich sosów, i dodatkiem do mięsa. Są też znanym w medycynie ludowej lekiem przeciwbiegunkowym i bakteriobójczym. Bogate w witaminy C, A, B1, P; pierwiastki mineralne: selen, cynk, miedź i mangan, zawierają też przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Liście zawierają również antocyjany, obniżające poziom cukru we krwi, oraz flawonoidy, które działają ściągająco i przeciwzapalnie.

Dżem jagodowy dobry na wzrok

Owoce borówki są bardzo wartościowe ze względu na zawartość myrtyliny, która ma korzystny wpływ na naczynia włosowate; dzięki niej poprawia się również zdolność nocnego widzenia. Niektórzy twierdzą, że w czasie II Wojny Światowej, brytyjscy piloci spożywali dżem jagodowy w dużych ilościach, aby lepiej widzieć nocą. W polskiej tradycji ludowej borówki wiążą się z płodnością i macierzyństwem - 2 lipca obchodzi się święto Matki Boskiej Jagodnej, która jest opiekunką jagód leśnych i ogrodowych. Dopiero po tym dniu wolno jeść borówki, wcześniej zbierane mogą nam zaszkodzić. Kobiety, które straciły dzieci, stosujące się do tego nakazu, mogą mieć wciąż nadzieję na potomstwo, a zmarłym dzieciom zapewniają spokój w zaświatach. Niektórzy wierzą też, że każdy, kto umieści borówkę w kieszeni, będzie miał moc przyciągania prawdy, i umiejętność wyczuwania kłamstwa.



Czerwone borówki

Znamy jeszcze borówki brusznice, zwane również czerwonymi borówkami. Z dodatkiem gruszek stanowią świetny surowiec na galaretki, które podaje się do ciemnych mięs i dziczyzny. Ta galaretka, zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i czerwonym winem, tworzy angielski sos Cumberland. Obecne na rynku gotowe sosy Cumberland zawierają galaretkę porzeczkową, będącą tylko namiastką borówkowej - prawdziwy sos powinniśmy przygotować sami, wtedy będziemy mieć pewność co do jakości składników. W Szwecji konfitura z brusznic to tradycyjny dodatek do klopsików mięsnych Köttbullar, steków z renifera i dań z wątróbki. U nas smak brusznic nie jest aż tak popularny, bardziej kojarzą nam się z tradycją przygotowywania palemek do święcenia w Niedzielę Palmową. Gałązki borówki, bukszpanu i wierzby układa się w palemki, które, poświęcone, mają moc odpędzania złych mocy z domu. Z brusznicami możemy więc eksperymentować, dowolnie łączyć smaki i cieszyć się nowościami.

Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Wykorzystano:
Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 306

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0