Grill - temat specjalny

Nie każdy orzech jest...orzechem

Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą.

Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem...

Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł.

Naturalne jest najlepsze
Nasi przodkowie jedli orzechy w formie naturalnej, jednak wraz rozwojem cywilizacji pojawiło się wiele nowych form przyrządzania orzechów.

W fabrykach na całym świecie produkuje się orzechy prażone, solone, w karmelu, w czekoladzie, kandyzowane, w chrupkim cieście, a nawet obsypane orientalnymi przyprawami. Mimo to lekarze namawiają do jedzenia orzechów w najprostszej postaci: świeżych i surowych, bo takie są najzdrowsze.
Życiodajne orzechy

Lekarze i dietetycy są zgodni: garść mieszanki różnych orzechów dostarcza nam mnóstwa składników korzystnie wpływających na funkcje życiowe człowieka.

Nienasycone kwasy tłuszczowe stymulują układ krwionośny. Dzięki temu krew szybciej dociera do wszystkich części organizmu, a my czujemy się po prostu lepiej. Orzechy to też zabójcy złego cholesterolu -  zmniejszają ryzyko zawału serca.

Jest w nich również bardzo dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu, steroli roślinnych, fitoestrogenów oraz witamin A, C i E. Uważa się, że orzechy obniżają poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne oraz pobudzają pracę mózgu.

Panie z pewnością zainteresuje fakt, że orzechy są doskonałe dla naszej cery. Każda ich porcja stanowi zastrzyk witaminy A, która uelastycznia i wzmacnia skórę, witamin B1 i B2, które zapobiegają nadmiernemu wysuszaniu i łuszczeniu się naskórka, a takze witaminy C, która stymuluje proces produkcji kolagenu i elastyny.

Mikroelementy zawarte w orzechach zapewniają skórze optymalne nawilżenie i regulują proces regeneracji naskórka. Warto zatem dołączyć do codziennej diety niewielką ilość orzechów, zamiast wydawać krocie na kremy i maseczki.

Orzechy znane i mniej znane

Obecnie na naszym rynku dostępne są różne gatunki orzechów, więc nie jesteśmy skazani wyłącznie na te włoskie, laskowe i ziemne. Co wiemy o orzechach egzotycznych?

Orzechy cashew, zwane też nerkowcami, to owoce nerkowca zachodniego. Mają charkaterystyczny kształt, delikatny smak i jada się je lekko solone lub słodzone. Są popularne w kuchni tajskiej, chińskiej i indyjskiej, a także lubiane przez wegetarian, którzy przygotowują z nich... ser. Możemy używać ich jako składnika sałatek, dodatku do gulaszy bądź jadać solo.

Orzechowe piwo
Orzechy macadamia pochodzą z Australii. Zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu orzech te szybko jełczeją, powinniśmy więc przechowywać je w chłodzie. Są drogie, dlatego nie każdy może sobie na nie pozwolić, ale od czasu do czasu warto, bo w towarzystwie czekolady lub w ciasteczkach smakują wyśmienicie.

Orzechy pekan wyglądem przypominają orzechy włoskie, ale różnią się nieco w smaku. Są świetnym dodatkiem do serników, deserów i lodów, a nade wszystko idealnie komponują się z syropem klonowym - ciasto z jego dodatkiem i orzechami pekan to wyśmienity deser. Pasują też do dań kuchni orientalnej, a Amerykanie tak je sobie upodobali, że produkują nawet piwo aromatyzowane prażonymi orzeszkami pekan.

Orzeszki z szyszki

Orzechy piniowe to nic innego jak nasiona sosny pinii, które uzyskuje się z szyszek. Szyszki zbiera się ręcznie, a pozyskanie z nich orzeszków jest trudne i czasochłonne, co tłumaczy ich wysoką cenę.

Miękkie i delikatne, są składnikiem słynnego włoskiego sosu pesto. Świetnie sprawdzają się też prażone, jako dodatek do makaronów czy sałatek o śródziemnomorskim charakterze. Idealnie komponują się z rodzynkami - warto o tym pamiętać podczas przygotowywania domowych wypieków.

Słodkie lody pistacjowe znamy od dawna, ale same pistacje wolimy jako słoną przekąskę. Te małe orzeszki pochodzą z krajów obszaru Morza Śródziemnego, teraz także uprawiane są na szeroką skalę w Stanach Zjednoczonych i Chinach. W północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych stanowią podstawę sałatki pistacjowej, która stanowi interesującą propozycję na lunch z przyjaciółmi.

Ostatnio możemy też kupić orzeszki cedrowe, pozyskiwane z szyszek cedru. Są delikatne i aromatyczne, a przede wszystkim bardzo odżywcze. Zawierają dużo białka, witaminy A, D i K, oraz magnez. Wśród ludów Syberii znane są od wieków - my dopiero teraz możemy zacząć je stosować i korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!

 

Orzechy włoskie - doskonałe na pamięć. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3532

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 91

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14843

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17