Dania jednogarnkowe

Odczarować owsiankę

Owsianka to dla wielu relikt dzieciństwa. Pół biedy, gdy towarzyszą jej dobre wspomnienia, jednak dla Tadków-niejadków to częściej koszmar porannych śniadań. Owsiankę jednak zjeść trzeba było, zwłaszcza w zimowe poranki. A dziś? Dziś owsianka może być prawdziwym cudem o poranku...

Fot. 123RF/Picsel

Miseczka ciepłej zupy mlecznej to doskonały sposób, by porannej gonitwie skraść choćby kwadrans. Z włączonym radiem, spokojną muzyką, talerzem ciepłej, aromatycznej owsianki można pogrążyć się w chwili błogiego lenistwa, zanim zacznie się dzień. Łyk dobrej kawy łagodnie przerwie nasze bujanie w obłokach i oto zauważymy, że poranek wcale nie musi być beznadziejnym wyścigiem z czasem. Jak ona - owsianka - to robi, ze nawet poranne korki nam nie straszne?

 

Zdrowa

 

Płatki owsiane to źródło wszystkich składników, jakich potrzebuje nasz organizm. Talerz owsianki rano to potężna dawka węglowodanów - energia, białka - siła, i błonnika - lekkość. Dzięki dobrze przyswajalnym zasobom witaminy B6, owsianka poprawi naszą pamięć oraz pomoże uporać się ze stresem. B1, w połączeniu z kwasem pantotenowym poradzi sobie ze zmęczeniem oraz rozdrażnieniem. Porcja żelaza i magnezu pomoże nam w zachowaniu dobrej kondycji na cały dzień, a kwas oleinowy ma działanie antyrakowe. Co więcej owsianka jest dietetyczna, a to dobra wiadomość dla tych, którzy co rano smutno pochrupują dietetycznymi chlebkami. Tak samo ćwiczący na siłowniach powinni zapoznać się z nią bliżej. Jej składniki przekonają bez trudu, a sam smak? O smak trzeba zadbać.

 

Smaczna

 

Płatki owsiane gotujemy w mleku, ok. 5 minut, aż zmiękną i zaczną gęstnieć. Same w sobie mają dość neutralny smak - nie powalają na kolana, ale też nie odrzucają. Stanowią za to doskonałą bazę dla różnorakich dodatków. Wersja podstawowa owsianki to płatki, mała szczypta soli, nieco masła i łyżka miodu. Prostym urozmaiceniem może być garść rodzynek. Owsianki zaawansowane - choć cały czas szybkie w przygotowaniu - wykorzystują więcej dodatków. I tak możemy podarować sobie owsiankę z migdałami i białą czekoladą, owsiankę z gorzką czekolada i dżemem wiśniowym, owsiankę z brzoskwiniami, cynamonem i kawałkiem tartego i ugotowanego z płatkami imbiru... Złotą zasadą smaku owsianki niech będą puszczone wodze fantazji, zwłaszcza jeśli, razem z kawą, delikatnie wybudzamy kogoś, kto śpi koło nas...

 

Owsianka z kuchni Smakera

 

Czekoladowa owsianka z orzechami

taura

 

Miodowa owsianka z bananem

taura

 

Miodowa owsianka z malinami i płatkami migdałów

taura

 

Waniliowo-jagodowa owsianka

taura

 

Koniecznie zobacz inne zastosowania płatków owsianych! >>

 

Bartosz Rumieńczyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
7
Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 256

15 min
8
Desery Ciasteczko karmelowe

Szybciutki deser karmelowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia....

Odsłon: 46

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0