Do góry

Newsy

Pozornie niewinne nawyki kuchenne, które mogą ci zaszkodzić

7. Nieodpowiednie mycie desek do krojenia

Fot. 123RF/ Picsel

Myślisz, że opłukanie deski po przygotowaniu posiłku wystarczy, aby pozbyć się z niej wszystkich zarazków? Nic bardziej mylnego! Wszystkie szczeliny, wgłębienia i nacięcia na powierzchni deski są prawdziwym rajem dla różnego rodzaju bakterii. Po każdym użyciu deskę powinno się umyć ciepłą wodą z środkiem antybakteryjnym, który umożliwi jej odpowiednie zdezynfekowanie. Powinniśmy o to zadbać zwłaszcza wtedy, gdy kroiliśmy surowe mięso. Specjaliści zalecają również, aby raz na tydzień lub dwa zafundować deskom kąpiel w wodzie z rozcieńczonym wybielaczem.

Polub nas na Facebooku!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń