Pustynny ogień

To, co w Europie nazywamy grillem, na południu Afryki zwie się braai, czyli "przynieś i upiecz". Ten sposób pieczenia mięsa jest bardziej podobny do amerykańskiego barbecue, z tą jednak różnicą, że częściej używa się węgla drzewnego niż prawdziwego drewna.

Fot. 123RF/Picsel

W Afryce z grillowanymi potrawami możemy spotkać się na wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz w południowej części tego kontynentu. Na południu Afryki grillowanie nosi nazwę braai - słowa tego używa się w Botswanie, Republice Południowej Afryki, Namibii, Zimbabwe i Zambii.

Braai to także spotkania towarzyskie wokół grilla, zwane "bring and braai", na które każdy z zaproszonych członków rodziny i ich przyjaciół przynosi mięso, sałatki i inne dodatkowe dania. Przyjęcia odbywają się w ogrodzie lub na werandzie.

Panie w kuchni, panowie w ogrodzie

Podczas braai najpopularniejsze są wieprzowe kiełbaski. Piecze się też sosatie, czyli baraninę, którą wcześniej pozostawia się na noc w marynacie z cebuli, papryczek chilli, czosnku, curry i soku z tamaryndy. Następnie nadziewa się ją na patyczki i grilluje. Jada się również drób, jagnięcinę oraz żeberka wieprzowe. W miejscowościach nadmorskich piecze się oczywiście także ryby i homary.
Do pieczonych smakołyków podaje się najczęściej potrawę podobną do polskiej owsianki, ale przyrządzaną z płatków kukurydzianych, oraz sos pomidorowy z cebulą lub pikantny sos warzywny o wdzięcznej nazwie chakalaka.
Przyjęcia "bring and braai" odbywają się według specyficznej etykiety. Charakterystyczne jest przede wszystkim to, że kobiety nie są dopuszczane do pieczenia mięsa. Kiedy mężczyźni zajmują się grillowaniem w ogrodzie bądź na werandzie, kobiety przygotowują w kuchni dodatkowe dania i napoje. Cały posiłek spożywany jest na świeżym powietrzu.
Braai poświęcono w Afryce Południowej także jeden dzień w roku, ustanawiając święto narodowe - wprowadzono je w roku 2005, a obchodzone jest 24 września i jest dniem wolnym od pracy.

Kebab arabski czy turecki?

W krajach arabskich popularne jest - znane i lubiane również w Polsce - danie zwane kebab. Oryginalne kebaby mają formę szaszłyków. Przygotowywane są z jagnięciny, wołowiny, czasem też z mięsa koziego, z drobiu bądź z ryb, ale nigdy z wieprzowiny, ponieważ Koran zabrania spożywania mięsa wieprzowego.
Szaszłyki podaje się z chlebkiem pita, z tahini, czyli pastą zrobioną z mielonych ziaren sezamu, hummusem, czyli pastą z ciecierzycy oraz sałatką z pomidorów i ogórków.
Kebab w znanej u nas w formie, robiony z mięsa pieczonego na pionowym ruszcie, skrawanego i podawanego w chlebie z surówką i sosem, to danie tureckie. Marynowane mięso drobiowe lub wołowe nadziewa się na pionowy ruszt i piecze nad piecem opalanym węglem drzewnym lub drewnem, albo w piecu na podczerwień.
Kebaby są obecnie znane w większości krajów świata. Szczególną popularność zdobyły w Europie, zwłaszcza w Niemczech, w Polsce i Wielkiej Brytanii. Oryginalny turecki kebab robiony jest z baraniny i podawany z napojem o nazwie ayran, sporządzanym z jogurtu, wody i soli.

Mangall, czyli tureckie grille

W Turcji grillowanie nosi nazwę mangal. Nazwy tej używa się też między innymi w Iraku, Izraelu, Armenii. Odnosi się ona nie tylko do grillowanych potraw, ale też do przyjęć, na których potrawy te są podawane.
Typowy jadłospis na przyjęciu mangal zawiera grillowane warzywa, kebaby z różnych rodzajów mięsa oraz mięsne kuleczki zwane köfte, w skład których wchodzi nie tylko mięso, ale też ryż, bulgur (ziarna pszenicy, namaczane i gotowane), warzywa i jajka. Podaje się też drób i podroby, a jako dodatki różnego rodzaju sałatki i napoje: ayran i şalgam suyu, czyli sok z czarnej marchwi i rzepy.
Czarna marchew jest charakterystyczną rośliną, którą znaleźć możemy właściwie tylko na Bliskim Wschodzie - şalgam suyu jest zatem typowym napojem tureckim.
Mimo iż wszyscy znamy kebaby, to wydaje się, że grillowanie w stylu arabskim jest jednak czymś nowym. Bliskowschodnie dodatki mogą być dla nas atrakcyjne, warto więc pokusić się o sprawdzenie któregoś z przepisów i własnoręczne przyrządzenie hummusu bądź ayranu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4587

30 min
5
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 989

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0