Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

Ostatnimi czasy karierę robi określenie „ujemne kalorie". Czy istnieje coś takiego? Czy jedząc konkretne produkty jesteśmy w stanie tylko chudnąć i spalać wszystko, co przyjmujemy? W artykule poniżej znajdziecie odpowiedzi na te pytania!

W artykułach o odchudzaniu ujemne kalorie zawiera np. seler naciowy. / fot. 123RF.COM

 

Co to jest „ujemna kaloria"?

 

Nie istnieje nic takiego, co można byłoby nazwać ujemną kalorią. Tę nazwę traktuje się dość luźno. W skrócie chodzi o to, że w czasie jedzenia i trawienia produktu mielibyśmy spalać więcej kalorii niż ten produkt zawiera. Niestety, takie działanie jest fizjologicznie niemożliwe. Przynajmniej w większości przypadków.


Tak naprawdę „ujemne kalorie" zawiera tylko szklanka bardzo zimnej wody, gdyż sama nie ma kalorii, a organizm spala ich odrobinę - konkretnie około 9 kcal - aby sprowadzić temperaturę napoju do temperatury ciała. Pod warunkiem, oczywiście, że temperatura wody zbliża się do 0 st. C.


W takim tempie, jeśli pilibyśmy codziennie jedną szklankę lodowatej wody, nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku. Pamiętajmy, że picie wody jest zdrowe, ale do pewnej granicy. Optymalna ilość wypijanej dziennie wody to około 1,5 litra. Nadmierne „nawadnianie", szczególnie lodowatą wodą, jest niezdrowe.


Wszystkie inne produkty mają określoną liczbę kalorii, z których w czasie jedzenia i trawienia spalamy tylko część - maksymalnie 20-30 proc.


Jak się zbliżyć do ideału?


Aby dostarczać sobie jak najmniej kalorii, a część z nich spalać od razu podczas jedzenia i trawienia, warto zwrócić uwagę na surowe warzywa i owoce, chude mięso i chudy nabiał. Produkty zawierające dużo białka (czyli właśnie mięso i nabiał) pozwalają spalić aż do 30 proc. kalorii, których dostarczają. Do „prawdziwych" ujemnych kalorii jest im jednak daleko.

 

Warzywa i owoce, które pozwalają spalić sporą część (czyli maksymalnie kilka procent) pochłanianych kalorii to:


- seler naciowy,
- cytryna,
- limonka,
- jabłko,
- brokuły,
- kapusta,
- sałata.


Spójrzmy na liczby. Średniej wielkości łodyżka selera naciowego to około 6 kcal, a w czasie jej trawienia spala się około 0,5 kalorii. Gdybyśmy w tym czasie spalali jakieś 12 razy więcej kalorii, seler naciowy mógłby zawierać „zerowe kalorie". A potrzebowalibyśmy jeszcze więcej, aby osiągnąć mityczne ujemne kalorie.

 

Te potrawy spalają tłuszcz. Kliknij!
produkty spalające tłuszcz

 

Źródło:
Marion Nestle, Malden C. Nesheim
„Why Calories Count: From Science to Politics"

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

 

Tłuszcz spalający kalorie
Spalacze kalorii
Licz z nami kalorie
Czy jabłka tuczą?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Mazurek Wielkanocny

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowank...

Odsłon: 5592

>60 min
8
15 min
27
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1