Wino do zadań wszelkich – Moscato Sparkling.

Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem.

Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom Mateusza Gesslera, które dodadzą nam nieco inspiracji. Proste składniki połączone z tymi bardziej wyszukanymi to strzał w dziesiątkę - nieoczywiste zestawienia to przecież idea popularnego foodpairingu.
Jeśli lubicie białe, słodkie wino to idealnym wyborem na wieczór będzie Moscato - delikatnie słodzony i orzeźwiający. Ponieważ wina musujące świetnie nadają się na aperitif, a więc trunek, który ma pobudzić nasz apetyt przed samym posiłkiem, często zapominamy, ten rodzaj wina doskonale komponuje się także z jedzeniem. Całe menu imprezowe możemy więc oprzeć na tym typie wina. W ramach przekąsek naszym gościom możemy zaserwować np. pietruszki z... miodem - te składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Osobno niepozorne - razem tworzą naprawdę ciekawe danie.


Pietruszki z miodem

Do przygotowania będziecie potrzebowali:

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml nalewki owocowej
  • 150 g miodu
  • 2 papryczki chili
  • soli morskiej
  • roszponki
  • 1 limonki
  • grzanek

Żeby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków nie potrzebujecie długich godzin spędzonych w kuchni. Przygotowanie jest proste: na rozgrzanej suchej patelni przesmażamy przekrojone na pół pietruszki. Następnie dodajemy bulion, jedną łyżkę masła i dusimy przez 5-7 minut do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodajemy nalewkę, drugą część masła, miód, papryczkę i sól. Podsmażamy na złoty kolor. Schładzamy i podajemy na roszponce z sokiem z limonki i grzankami. Do tak przygotowanego dania naszym zdaniem pasuje schłodzony Moscato z bąbelkami np. Jacob's Creek Moscato Sparkling.

Do wina ze szczepu Moscato, jednak w wersji bez bąbelków, idealnie będą pasowały pieczone figi karmelizowane z czekoladą. To kolejna prosta propozycja, której wykonanie nie przysporzy wam problemu, a na pewno zachwyci znajomych wyjątkowym połączeniem smaków. Większość składników znajdziemy w lodówce (lub będą nam też potrzebne do poprzedniego przepisu) - pozostaje tylko dokupić kilka fig do naszego dania.


Pieczone figi z karmelizowaną czekoladą

Potrzebne składniki:

  • 8 fig
  • 50 ml masła klarowanego
  • 100 ml Jacob's Creek Moscato
  • 50 g miodu
  • ½ papryczki chili
  • 20 ziaren czerwonego pieprzu
  • 70 ml śmietany
  • 100 g czekolady
  • 1 limonka

Figi myjemy i kroimy na 2 części. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy owoce skórką do dołu. Smażymy je tak przez ok. minutę. Przewracamy na drugą stronę i podlewamy winem, dodajemy miód, chili i pieprz. Smażymy jeszcze 30 sekund. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piecu przez 3 min. w temperaturze 180˚C. Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy roztopioną czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż sos będzie aksamitny. Upieczone figi układamy na półmisku, skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem czekoladowym.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 57

15 min
2
30 min
0
30 min
1

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 894

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 321

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11