Wino z charakterem

Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie.

Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego podniebienia. Gruzja to ogólnie kraj wina, małe ogródki z winoroślami można znaleźć nawet w stolicy Tibilisi a poza miastami wszędzie natykamy się na winnice. Nie ma się, co dziwić takiej popularności tu trunku Dionizosa. Jak twierdzi wielu archeologów właśnie żyzne doliny Kaukazu Południowego, stanowią źródło pierwszych na świecie upraw winorośli i produkcji wina neolitu ponad 7000 lat temu. Wielo tysiącletnie wina w gruzińskiej historii, tradycji swoich winnic są splecione i nierozłączne z tożsamości narodowej. Warto wspomnieć, że somelierzy twierdzą, iż Gruzińskie wino nie ustępuje winom francuskim, włoskim, hiszpańskim czy portugalskim. Przede wszystkim jest ekologicznie czyste, wytwarzane bez przyśpieszeń technologicznych.

Polskim konsumentom na chłodniejsze jesienne dni warto polecić do obiadu wyraziste i intensywne białe gruzińskie wino Kondoli Rkatsiteli 2007, Marani. Wyczuwalny smak dojrzałej gruszki, jabłka, pigwy oraz aromat egzotycznych kwiatów rozgrzeją nasz organizm w coraz chłodniejszymi dniami. Jak większość win gruzińskich jest wyważone i posiada charakter.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2