Zakupowe grzechy mięsne, czyli jak właściwie kupować mięso

Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych.

1. Tacki i podkładki

Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to substancja, która znakomicie chłonie wodę i wówczas przypomina sztuczny śnieg) miękkie podkładki niestety nie mają zabezpieczeń po bokach, przez co ich zawartość często wycieka i łącząc się z sokami pochodzącymi z mięsa tworzy nieprzyjemną maź.

 

Poza tym soki z mięsa wnikające w podkładki sprzyjają namnażaniu się bakterii.
Co ciekawe, w USA, gdzie po raz pierwszy zostało zastosowane takie rozwiązanie, rygorystycznie przestrzega się szczelności krawędzi podkładek, aby nie dopuścić do wycieku szkodliwej substancji i kontaktu w produktem. W Polsce niestety nie ma jeszcze takiego obowiązku.

Jeśli planujecie przygotowanie tatara albo carpaccio wybierajcie kawałek mięsa i mielcie lub krójcie je samodzielnie w domu korzystając z własnych maszynek i noży. Często w sklepach jest jedna maszynka do mielenia wołowiny i wieprzowiny, a mięso wieprzowe nie powinno dostać się do mięsa wołowego, które planujecie spożyć na surowo. Warto o tym pamiętać także w przypadku chęci przygotowania krwistych burgerów.

Wiecie, że mielone, pakowane mięso może składać się z nawet z kawałków pochodzących ze stu różnych tuszy? To zazwyczaj mieszanka mięs od różnych producentów, więc trudno o pewność, co dokładnie znajduje się w opakowaniu. Częste badania i kontrole pokazują też, że w mięsie wołowym znajdują się części mięsa wieprzowego i kolagen zwiększający wagę.

Zatem lepiej już przejść się kilka kroków dalej do zaufanego sklepu mięsnego i kupić porządny kawałek, który można przygotowywać na swój sposób i to z czystym sumieniem.

Często to supermarkety same oznaczają opakowania i ustalają graniczne daty spożycia. Jeśli jednak mięso wygląda dobrze, gdy zbliża się końcowa data, sieci mogą przesunąć ją o kilka dni. Zawsze więc sprawdzajcie wygląd, zapach i konsystencję mięsa. Jeśli nie da się tego z pełni zrobić w sklepie zawsze zabierzcie ze sobą paragon, który umożliwi dokonanie ewentualnego zwrotu produktu, jeśli okaże się nieświeży.

Jeśli kupujecie mięso w markecie, wkładajcie je do koszyka na samym końcu. Jeśli będzie podróżowało z wami przez kilkadziesiąt minut po ciepłym sklepie to jego temperatura wzrośnie, co spowoduje namnażanie się bakterii. Na zakupy zabierajcie też torby termiczne, zwłaszcza w ciepłych miesiącach, w które pakujcie mięso na czas długiej podróży do domu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 



Co wiemy o kakao w XXI wieku? Kliknij, aby się dowiedzieć >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 560

>60 min
8
Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1564

30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2