Zamrozić słodycze

Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić.

Fot. 123RF/Picsel

Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie dostępny chleb i bułki nie zawsze nam smakują, i aby kupić dobre pieczywo, nieraz musimy zwiedzić wiele sklepów i piekarni. Gdy więc odwiedzimy ulubioną piekarnię, warto kupić nieco więcej chleba, i potem go zamrozić - zaoszczędzi nam to wiele czasu. Chleb i bułki mrozimy szczelnie opakowane, najlepiej w woreczki foliowe. Aby nie kruszył się, rozmrażamy go również w opakowaniu, a następnie podgrzewamy kilka minut w piekarniku - dzięki temu zachowuje oryginalny smak. Jeśli sami pieczemy chleb i bułeczki, warto zamrażać je, gdy jeszcze nie wystygły do końca - wtedy po rozmrożeniu, będą smakować jak świeżo upieczone.


Mrożone wypieki

Na wizytę niespodziewanych gości przyda się również mrożone ciasto. Amatorzy wypieków z ciasta francuskiego już dawno przekonali się, że kupowanie gotowego ciasta mrożonego oszczędza im wiele czasu, a pozwala na eksperymentowanie ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami, pieczenie pysznych ciasteczek czy pierożków. Od niedawno możemy też kupić mrożone ciasto filo, niezwykle popularne w kuchni greckiej, które nadaje się do przygotowania zarówno słodkich jak i słonych przysmaków. Ciasto francuskie i ciasto filo to pracochłonne wypieki, dlatego kupienie gotowych produktów znacznie ułatwia ich miłośnikom przygotowanie ulubionych potraw.

Możemy też mrozić surowe kruche ciasto - po rozmrożeniu jest świetną bazą babeczek czy tart. Czasem zdarza się przygotować zbyt wiele ciasta, którego nie jesteśmy w stanie zużyć - wystarczy wtedy zapakować go w woreczek foliowy i zamrozić, a nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Świetnym pomysłem jest mrożenie gotowych wypieków - ciast drożdżowych, ucieranych, kruchych i biszkoptowych, a nawet serników czy tortów. Szczelnie zapakowane, przechowywane w temperaturze poniżej -18 stopni C, są idealnym szybkim poczęstunkiem dla amatorów słodyczy.


Ziołowe masełka

Niezbyt popularne, a z pewnością warte uwag jest mrożone masło z dodatkiem ziół i przypraw, którego możemy używać jako aromatycznego dodatku do mięs, czy makaronów, a nawet do smarowania pieczywa. Zwykłe masło śmietankowe mieszamy z posiekanymi świeżymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, bazylią, szałwią czy pieprzem grubo mielonym. Ugniatamy widelcem, formujemy kosteczki, które układamy na blaszce i umieszczamy w zamrażarce. Po kilku godzinach, gdy już stwardnieją, przesypujemy je do woreczków foliowych i przechowujemy do kilku miesięcy.


Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 125

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 398

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0