Zmysłowe szparagi - jak je uwieść?

Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach.


Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.

 

Zwracamy także uwagę na to jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie, w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze, w cieniu to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi sprawdzamy czy nie mają zielonych przebarwień i sięgamy po te średniej grubości - ok. 1 cm. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra.

 

Skoro już jesteśmy przy kolorach - szparagi występują w trzech barwach: białej, zielonej i rzadko spotykanej fioletowej, uprawianej głównie w USA i we Włoszech. Kolor szparaga zależy od stopnia nasłonecznienie - gdy jest ono duże, roślina przybiera zieloną barwę, gdy okryjemy ja specjalnym kopcem ziemi nabiera barwy białej. Fioletowe to wynik uprawy łączonej. Jeśli chodzi o smak to delikatniejsze i wykwintniejsze są szparagi białe. Zielone wybierają osoby, którym zależy na wyrazistości.

 

Niestety białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy także je obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu z zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu, ku nasadzie. Zielonych szparagów nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo.

 

Szparagi najczęściej gotujemy. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody, ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też będzie dobrze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno bezbarwną nitką, by nie zafarbowała wody.

 

Do zielonych dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masło lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdzamy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo stawiając lekki opór. Gotujemy je pod przykryciem.

 

Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyc smak. Te warzywa doskonale nadają się także na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.

 

A jakie szparagi smakują najlepiej?

 

Szparagowe śniadanie. Klikaj!

 

Szparagi po holendersku. Klikaj!

 

Szparagi w sosie aioli. Klikaj!

 

Szparagi smażone z czosnkiem. Klikaj!

 

Canelloni ze szparagami. Klikaj!

 

Pieczone udka ze szparagami. Klikaj!

 

Łosoś ze szparagami. Klikaj!

 

Szparagi z truskawkami i fetą. Klikaj!


Sentymentalny rabarbar - chroni przed rakiem - klikaj!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4