Zupa krem z marchewki kontra zupa krem z soczewicy

Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie?

Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508

Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami serowymi.



Składniki:

- papryka czerwona, 3 duże
- cebula czerwona, 1 sztuka
- czosnek, 2-3 ząbki
- marchewka, 7 średnich
- korzeń pietruszki, 1 sztuka
- natka pietruszki, 1 pęczek
- woda, 900 mililitrów
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, chili w proszku
- pestki dyni, 2 łyżki

Opis przygotowania:

Krok 1. Z papryk usunąć gniazda z nasionami i białe błonki. Pokroić na 2-3 części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem skórą do góry. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji grillowej przez 15-20 minut lub do momentu, aż skórka będzie czarna. Następnie przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Po 10 minutach ściągnąć skórkę.

Krok 2. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Zeszklić na oliwie. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić 5-10 minut. Zalać wodą. Dodać korzeń i natkę pietruszki oraz papryki. Gotować, aż marchewka będzie miękka.

Krok 3. Wyciągnąć natkę i korzeń pietruszki. Wywar przelać przez sito. Zmiksować marchewkę i paprykę. Przecier połączyć z wywarem, doprawić do smaku i zagotować. Podawać z prażonymi pestkami dyni i paluchami serowymi. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga Buszująca w kuchni


Zupa krem z soczewicy autorstwa Boschka

Szybkie, a przede wszystkim smaczne.. Koleżanka zaserwowała tę zupę na imprezce -jako wspomnienie z Indii - wszyscy się zachwycali...



Składniki:

-czerwona soczewica, 1 szklanka
-woda, 2-3 szklanki
-cebula, 2 szt
-czosnek, 2-3 ząbki
-pieprz cayenne, na czubek łyżeczki
-imbir (świeży lub w proszku), 1-2 łyżeczki
-vegeta, czubata łyżeczka
-sok pomidorowy, 1/2 - 1 szklanka
-lub rozcieńczony koncentrat pomidorowy, ok.pół słoiczka

Opis przygotowania:

Krok 1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na ok.0,5h.

Krok 2. W międzyczasie podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy. Gotować ok.15-20 minut. Zblenderować, aby uzyskać jednolity krem.

Krok 3. Czosnek i imbir (jeśli świeży, a taki jest oczywiście bardziej aromatyczny) przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do kremu. Imbir nadaje pięknego aromatu i podkreśla smak zupy.

Krok 4. Doprawić pieprzem cayenne i vegetą.

Krok 5. Na koniec dodać sok pomidorowy lub rozcieńczony koncentrat. Zagotować. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

Krok 6. p.s. jeśli krem jest zbyt gęsty - dodać przegotowanej wody.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 26

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2