Nie marnuj jedzenia! Czyli co zrobić z nim po Świętach?

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze stoły uginają się od potraw przyrządzanych dla naszych rodzin. Jak sprawić, aby jedzenie nie wylądowało w koszu? Poznaj łatwe sposoby na ograniczenie marnowania żywności.

Fot. 123RF/Picsel
W dzisiejszym świecie, w dobie ruchu zero waste, który kultywuje utrzymywanie czystości i wykorzystania wszystkich zakupionych produktów, bardzo ważnym aspektem w naszym codziennym życiu jest umiejętność sprytnego i przemyślanego przechowywania żywności. Wyrzucanie niezużytych produktów to zmora obecnego konsumpcyjnego stylu życia.

Szczególnie zauważalne jest to po Świętach Bożego Narodzenia. Według Instytutu Kantar Millward Brown aż trzy na cztery osoby przyznają się, że zdarza im się wyrzucać żywność, a co dziesiąty pytany nie ma oporów przed przyznaniem się do marnowania żywności nawet kilka razy w tygodniu. Co zrobić, żeby nie dopadło nas poczucie winy za zmarnowanie jedzenia, a wigilijne specjały już nigdy nie wylądowały na dnie kosza?

Stawiaj na jakość, a nie na ilość

Kupuj produkty wysokiej jakości. Czasem może i kosztem wyższej ceny, ale nie zapominaj, że podczas Świąt odchodzi się od tradycji „zastaw się, a postaw się". Jeśli natomiast wyliczyłeś porcje na wyrost, zawsze możesz skorzystać ze specjalnych zgrzewarek. Pozwolą one zaoszczędzić nie tylko czas na ponowne kupowanie i przyrządzanie dania, ale dadzą możliwość zachowania pełnych wartości odżywczych danego składnika bądź potrawy.

Specjalistą w zakresie próżniowego przechowywania jedzenia jest marka FoodSaver, która oferuje całą gamę urządzeń i akcesoriów, pozwalających zabezpieczyć świąteczną żywność zgodnie z ideą zero waste.

Przydatny okaże się system do próżniowego pakowania żywności FoodSaver - FRESH FFS010X. Niezależnie czy masz dużą rodzinę, czy mieszkasz sam, system ten może okazać się wybawieniem podczas świątecznych przygotowań. Dzięki niemu będziesz mieć zawsze pod ręką świeżą sałatę lodową czy inne pozostałości po świątecznym obiedzie, przechowując je w specjalnie zaprojektowanych pojemnikach. Kto nie chciałby rozkoszować się aromatem idealnie przygotowanego mięsa albo ulubionej zupy, która zapakowana dzień wcześniej nadal ma pełnie wartości odżywczych, smaku i aromatu?

Nie będzie też problemu z jej przewiezieniem. Wszystkie pojemniki marki FoodSaver są solidne i w pełni szczelne. Dzięki systemowi pakowania próżniowego zachowasz świeżość aż do momentu, kiedy będziesz chciał ponownie użyć danego produktu. W opakowaniu, oprócz urządzenia, znajduje się pięć 0,95-litrowych zapinanych torebek próżniowych do świeżej żywności i unikalny pojemnik FoodSaver FRESH o pojemności 700 ml.

Zaplanuj menu na kilka dni do przodu

Przewiduj, co możesz zjeść, jakie są twoje ulubione smaki oraz czy dany produkt przyda się podczas przygotowywania wigilijnej kolacji lub obiadu w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pamiętaj też, że wiele produktów nie ma długiego terminu przydatności do spożycia.

Dzięki specjalnym zgrzewarkom do żywności marki FoodSaver, możesz pomóc sobie w chociażby zamarynowaniu mięsa. Używając wysokowydajnej próżniowej zgrzewarki - model FFS005X - przyrządzisz smakowity i aromatyczny stek, marynując go w kilka minut w specjalnym pojemniku marki FoodSaver. Pojemnik do marynowania próżniowego może służyć również do próżniowego przechowywania żywności. Wysysając powietrze z opakowania nie pozwolisz też na rozwinięcie się bakterii oraz zapewnisz pełną sterylność mięsa. Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne i możesz używać je w wybranym przez siebie momencie.

Zamrażarka twoim sprzymierzeńcem!

Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS017X została zaprojektowana z myślą o wszechstronnym wykorzystaniu - również podczas zbliżających się Świąt. Możesz używać jej ze specjalistycznymi i higienicznymi workami FoodSaver i folią do próżniowego pakowania w rolce. Zgrzewarka ma również wbudowane ręczne urządzenie do samodzielnego uszczelniania. Została ona zaprojektowana do użytku z torebkami strunowymi i pojemnikami z linii FoodSaver FRESH. Właściwe uszczelnienie oznacza lepszą jakość jedzenia i mniej odpadów spożywczych. Dzięki temu możemy zaoszczędzić więcej pieniędzy.

W okresie Bożego Narodzenia urządzenie ułatwi przechowywanie produktów o długim terminie ważności. Szczególnie takich, które nadają się do magazynowania w zamrażarce. Owoce, które delikatnie rozdzielisz i odpowiednio zabezpieczysz, możesz przechowywać w chłodni. Pomyśl sobie, jak poczują się bliscy, gdy podczas bożonarodzeniowej uroczystości będą mogli delektować się smakiem lata i kosztować malin bądź świeżych borówek - zapakowanych próżniowo kilka miesięcy wcześniej.

Przechowuj produkty we właściwy sposób

Bardzo ważnym aspektem ideologii zero waste jest odpowiednie dostosowanie pojemników i sposobu przechowywania określonych produktów spożywczych. Tak jak różne tkaniny podczas prania wymagają specjalnego traktowania, tak każdy z rodzajów żywności potrzebuje specjalnych warunków do przechowywania. Nie powinniśmy magazynować żywności luzem w lodówce - to duży błąd. Może prowadzić to nie tylko do zepsucia się jedzenia, ale również do rozprowadzenia się bakterii po całym wnętrzu lodówki, co spowoduje nieprzyjemny zapach, a przez częste jej otwieranie i mycie narazisz się na jej wietrzenie, co za tym idzie wyższe rachunki za prąd.

Specjalnie zaprojektowane akcesoria marki FoodSaver pozwolą nam nie tylko zadbać o porządek w lodówce, ale nauczą nas również systematycznego kontrolowania stanu naszej chłodziarki. Podczas przygotowywania świątecznych dań może okazać się zbawienne użycie odpowiednich pojemników. Producent zapewnia ich różne rodzaje. W ofercie znajdziemy modele, które pozwolą nam przechowywać płynne produkty nawet do 2,3L, a rolka folii do próżniowego pakowania ma długość aż 5,5 metra. Dodatkowym ułatwieniem są specjalne worki do mrożenia i gotowania na parze, które nie tylko ułatwią nam przechowywanie np. warzyw, ale włożone do mikrofali przyspieszą przygotowanie wymarzonych potraw.

Źródło: materiały prasowe

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 63

>60 min
6
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 135

15 min
5
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 156

30 min
4
>60 min
1
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 169

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

0
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0