Nieoczekiwany efekt uboczny jedzenia warzyw

Czy jedzenie warzyw i owoców ma wpływ na ludzką psychikę? Okazuje się, że tak!

Fot. 123RF/Picsel

Nowozelandzcy naukowcy zbliżyli się do poznania związku między tym co jemy, a naszym samopoczuciem. Z badań, w których wzięło udział ponad 400 studentów i studentek, wynika, że jeśli spożywamy w ciągu dnia więcej warzyw i owoców, to czujemy się lepiej - odczuwamy więcej pozytywnych emocji, jesteśmy bardziej kreatywni, a także zaangażowani w to, co robimy, mamy silniejsze poczucie celowości - niż kiedy jemy ich mniej.

405 studentów i studentek przez 13 dni spisywało w internetowym dzienniku, ile zjadło porcji warzyw, owoców, słodyczy i chipsów. Badani określali także, w jakim stopniu (w skali od 1 do 7) zgadzają się ze stwierdzeniami dotyczącymi ich samopoczucia i zaangażowania - np. "Dzisiaj zajmowałam się codziennymi obowiązkami z zainteresowaniem i zaangażowaniem".

Pobierz aplikację smaker

Osoby, które jadły więcej warzyw i owoców, były generalnie bardziej zadowolone z życia, kreatywne i zaangażowane. Co ciekawe, zjedzenie większej ilości roślin danego dnia łączyło się z pozytywnym wynikiem tylko tego dnia. Już nazajutrz nie było tego efektu. Naukowcy podejrzewają, że może mieć to związek z korzystnymi dla zdrowia składnikami odżywczymi, takimi jak antyoksydanty, które zmniejszają stany zapalne toczące się w organizmie. Nie zapominajmy też, że witamina C, obecna w warzywach i owocach, wspomaga produkcję dopaminy - hormonu szczęścia - w organizmie.

Nie wiadomo jednak jeszcze, jaki dokładnie jest związek między dietą a samopoczuciem - czy osoby zadowolone z życia jedzą więcej warzyw i owoców, czy odwrotnie - to składniki zawarte w roślinach w jakiś sposób korzystnie wpływają na to, jak się czujemy.

Do tej pory badano głównie związek diety z samopoczuciem w podstawowym rozumieniu - albo czujemy się dobrze, albo źle. Tymczasem w tym eksperymencie zwrócono uwagę na samopoczucie w szerszym rozumieniu - jako poczucie sensu i celowości życia, zaangażowanie w codzienne czynności, kreatywność.

Jest jeszcze za wcześnie, by stwierdzić, że jedzenie sałaty wywoła w nas zadowolenie z życia. Na pewno jednak nam w tym nie przeszkodzi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 33

60 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5