7 smakowitych przekąsek na 7 dni tygodnia z hiszpańską celebrytką w tle!

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

 

Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.


Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z selerem

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, łodyga selera naciowego, miód, starta skórka limonki, sól, oliwa
z oliwek.


Sposób przygotowania: do miseczki dodać miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie włożyć oliwki, pokrojony seler naciowy oraz pozostałe składniki. Marynować przez pół godziny przed podaniem.

 

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry


Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.


Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry. Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem

 

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, kozi ser, jabłka (najlepiej Golden Delicious), kilka orzechów laskowych, naturalny miód wielokwiatowy, sok z jednej cytryny, oliwa Extra Virgin, tymianek.


Sposób przygotowania: pokroić ser kozi na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę i wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe w miseczce. Przygotować dressing z 2 łyżek miodu, reszty soku z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek. Dressing i składniki połączyć, odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z tuńczykiem i octem jabłkowym

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, ocet jabłkowy, puszka tuńczyka, oliwa z oliwek, nasiona gorczycy, papryczka chilli, sól morska, starta skórka cytryn, trawa cytrynowa.


Sposób przygotowania: delikatnie połączyć rozdrobnionego tuńczyka, odrobinę oliwy z oliwek i octu jabłkowego, łyżkę ziarenek gorczycy oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodać oliwki, kilka źdźbeł trawy cytrynowej, skórkę cytrynową. Odstawić na kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły.

 

Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami


Składnik: hiszpańskie czarne oliwki, ugotowane krewetki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda Dijon, cukier, pół pęczka koperku.


Sposób przygotowania: przegotować krewetki i odstawić do ostygnięcia. W miseczce połączyć oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, cukier oraz posiekany koperek, dobrze ubić. Dodać krewetki oraz czarne oliwki, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut przed podaniem aby smaki się połączyły.


Karaibski koktajl z dodatkiem hiszpańskich zielonych oliwek

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, rum, syrop klonowy, gorzka wódka, woda mineralna, limonka, listki świeżej mięty.

 

Sposób przygotowania: rum, odrobinę syropu klonowego i wódkę wlać do shakera z kostkami lodu, wymieszać. Przelać do kieliszków koktajlowych. Dodać wodę mineralną oraz oliwki. Drinki udekorować plasterkami limonki i świeżymi listkami mięty.


Pysznej zabawy i wielu inspiracji kulinarnych życzy Oliwka!

 

Więcej informacji na: www.hiszpanskieoliwki.pl

 

Źródło: informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 21

>60 min
3
Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 528

30 min
6
>60 min
6
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 89

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0