Osiem pomysłów na sałatki z burakami

Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu.

Fot. 123RF/Picsel

Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg choroby.

W jakiej postaci buraki sa najzdrowsze?

W jakiej postaci buraki dostarczają nam największej ilości witamin? Chociaż dla wielu osób może być to zaskoczeniem, okazuje się, że najzdrowsze są buraki pieczone, gdyż podczas tego procesu nie uciekają z nich cenne substancje odżywcze. Równie zdrowy, jest nieprzetworzony sok z surowych buraków. Jeśli decydujemy się na spożywanie buraków gotowanych, powinniśmy brać pod uwagę, że część prozdrowotnych składników pozostanie w wodzie.

Co zyskujemy włączając buraki do codziennej diety?

Jak wskazują specjaliści do spraw zdrowego odżywiania, buraki są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. W codziennym jadłospisie powinny je uwzględnić przede wszystkim osoby, które mają problem ze nieodpowiednim ciśnieniem krwi oraz zbyt wysokim cholesterolem. Badania wskazują, iż substancje odżywcze zawarte w burakach mogą przyczyniać się do zminimalizowania ryzyka wystąpienie zawału serca, udaru mózgu oraz innych, niebezpiecznych chorób układu krwionośnego.

Buraki zawierają również solidną porcję kwasu foliowego, co oznacza, iż w swojej diecie powinny uwzględnić je przede wszystkim kobiety w ciąży. Substancja ta ma działanie krwiotwórcze, wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii. Ponadto, buraki bardzo pozytywnie wpływają na kobiety przechodzące menopauzę, gdyż łagodzą nieprzyjemne dolegliwości z nią związane.

 

Pobierz aplikację smaker

 

Warto również zwrócić uwagę na ostatnie badania, które wskazują, iż warzywa te mogą mieć silne działanie antynowotworowe. Wszystko to za sprawą antyoksydantów (a zwłaszcza betaniny), które przyspieszają proces usuwania z naszego organizmu szkodliwych wolnych rodników. W trakcie badań wykazano, iż osoby, wypijające około dwóch szklanek soku z buraków znacznie lepiej znoszą leczenie onkologiczne i szybciej wracają do zdrowia.

Buraki jako dodatek do obiadu

W wielu domach zasmażane buraczki są tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Jednak na tym nie kończą się nasze możliwości. Z buraków możecie przygotować różnorodne sałatki i surówki. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sałatka z soczewicą i burakami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Lekka sałatka z buraczkami

Fot. Laveheart na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka różowe zdrowie

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Surówka z buraków

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Surówka z buraków i marchewki

Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sałatka z burakami i cebulą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Sałatka z burakami i dynią

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Buraki z sosem miodowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Sałatka buraczana

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sałatka recyklingowa

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka koperkowe

Jajka koperkowe to delikatne i wykwintne danie, pełne ziołowego aromatu. Awok...

Odsłon: 960

30 min
5
30 min
1

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4