Parszywa dwunastka, czyli owoce i warzywa na celowniku

Wydają się niewinne, bogate w witaminy i minerały oraz gwarantują witalność, siłę i wieczną młodość. Okazuje się jednak, że i w ich przypadku ostrożność nie zaszkodzi. Poznajcie zaskakujące fakty na temat warzyw i owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Wydają się niewinne, bogate w witaminy i minerały oraz gwarantują witalność, siłę i wieczną młodość. Okazuje się jednak, że i w ich przypadku ostrożność nie zaszkodzi. Poznajcie zaskakujące fakty na temat warzyw i owoców.

Parszywa dwunastka

Environmental Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się m.in.: propagowaniem zdrowego stylu życia. Na podstawie analiz przeprowadzanych przez U.S. Departmentof Agriculture (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) oraz Food&Drug Administration (Agnecja Żywności i Leków), organizacja co roku udostępnia raport dotyczący ilości pestycydów w żywności.

Tak zwana „parszywa dwunastka" to zestawienie tych warzyw i owoców, które kumulują ja w najwyższym stopniu. Co prawda, zanieczyszczenia te nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, jednak spożywane regularnie mogą powodować zaburzenia układów biologicznych (rozrodczego, hormonalnego, odpornościowego, nerwowego centralnego), problemy z rozwojem u dzieci a nawet nowotwory.

Pobierz aplikację smaker

Podczas badań wykryto łącznie 230 różnych odmian pozostałości po środkach ochrony roślin. Co więcej, aż 70% z badanych 48 próbek było zanieczyszczonych pestycydami, a na niektórych utrzymywały się one mimo mycia czy obierania. Niechlubny lider rankingu - truskawka - koncentruje w sobie około 20 odmian tych zanieczyszczeń, a szpinak zawiera niespełna 2 razy więcej szkodliwych substancji niż jakiekolwiek inne rośliny.

A oto lista „parszywej dwunastki" (produkty uporządkowane są w porządku: od najbardziej do mniej zanieczyszczonego):

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler
  • Ziemniaki
  • Słodka papryka

Czy jesteśmy zagrożeni?

Warto pamiętać, że ranking ten nie został stworzony, byśmy z dnia na dzień wyłączyli z jadłospisu wyżej wymienione produkty. Owoce i warzywa z tzw. "parszywej dwunastki" są nadal źródłem niezbędnych nam składników odżywczych. EWG proponuje więc, abyśmy kupowali te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Kontrowersje może wzbudzać fakt, że badania przeprowadzono wyłącznie na rynku amerykańskim, który różni się od rynku polskiego. Co zadowalające, 97% żywności w Europie nie zawiera więcej pestycydów niż wynoszą dopuszczalne limity (dane według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności). Należy jednakże pamiętać o importowanych owocach i warzywach, które są poddawane działaniom specjalnych środków, utrzymujących ich świeżość. Tu po raz kolejny sprawdza się stara zasada, że najlepiej kupować lokalne owoce i warzywa w czasie i miejscu ich naturalnego występowania. Im bliżej nas wyprodukowano owoce i warzywa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zostały one spryskane chemicznymi środkami, które mają za zadanie przedłużyć ich świeżość.

Czysta piętnastka

EWG, obok listy warzyw i owoców najbardziej podatnych na zanieczyszczenia, tworzy zestawienie jeszcze drugie zestawienie. "Czysta piętnastka" to lista owoców i warzyw gromadzących najmniejsze ilości pestycydów. Oznacza to, że możemy je jeść bez obaw i bez przepłacania! W przeciwieństwie do wcześniej wymienionej dwunastki, produkty te są tak bezpieczne, że zaopatrywanie się w nie w miejscach z ekologiczną żywnością jest zbędne.
A są to:

  • Awokado
  • Słodka, niemodyfikowana kukurydza
  • Ananas
  • Biała kapusta
  • Cebula
  • Zielony groszek
  • Papaja
  • Szparagi
  • Mango
  • Bakłażan
  • Melon miodowy
  • Kiwi
  • Melon kantalupa
  • Kalafior
  • Brokuły

Na szczycie chlubnej listy widnieje awokado (mniej niż jeden procent próbek wykazało jakiekolwiek skażenie) oraz słodka, niemodyfikowana genetycznie kukurydza.

Jak nie dać się zwariować

Istnieje kilka domowych sposobów na odpowiednie mycie owoców i warzyw, by pozbyć się z nich pestycydów. Można zaopatrzyć się w ekologiczny, bezzapachowy płyn lub samemu przygotować alkaliczny roztwór. Aby to zrobić, należy rozpuścić jedną łyżkę sody oczyszczonej litrze wody. W tak przygotowanym płynie powinniśmy moczyć warzywa i owoce przez kilkanaście minut, a następnie opłukać je w czystej wodzie.

Warto wspomnieć także o owocach cytrusowych. Producenci stosują silne środki, by nie zepsuły się w transporcie. Wobec tego, przed ich spożyciem powinno się sparzyć skórkę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Karina Czernik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4