Pieczony budyń waniliowy z truskawkami

Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników.

SKŁADNIKI

- 400 ml mleka

- 1 całe jajko

- 3 żółtka

- 1 laska wanilii

- ok 1/3 szklanki cukru

- 10 truskawek

- gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
Krok 2
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.
Krok 3
Do miski rozbijamy jajko i dodajemy 3 żółtka jajek. Dodajemy cukier i mieszamy wszystko, aż do połączenia się składników. Najlepiej robić to trzepaczką. Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka z wanilią i energicznie mieszamy.

Krok 4

Strąki wyjmujemy z mleka. Mleko bardzo powoli wlewamy do miski z jajkami, cały czas mieszając energicznie. Zdejmujemy powstałą pianę z wierzchu i przelewamy do naczynek żaroodpornych. Zagotowujemy wodę w czajniku.

Krok 5
Foremki wstawiamy do głębokiej blaszki (keksówki) i wlewamy do środka blaszki wrzątek do połowy wysokości naszych foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale zostawiamy jeszcze miseczki wewnątrz na kolejne 5 minut. Wyjmujemy i chłodzimy przez jakieś 3 godziny albo nawet całą noc.
Krok 6
Podajemy z umytymi truskawkami i polewamy odrobiną soku malinowego lub truskawkowego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5054

>60 min
5
30 min
20
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3