Placki ziemniaczane na siedem sposobów

Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości?

Fot. 123RF/Picsel

Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne placki, podobnie jak współcześnie, robiono z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki w proporcjach: jedna łyżka na każdy kilogram ziemniaków. Podawano je wyłącznie z solą i pieprzem.

Dodatki, jakie znamy dzisiaj, to tradycja XIX-wiecznej Polski z czasów zaborów. Ubogiemu chłopstwu placki ziemniaczane zastępowały chleb. Jadano je solo, ze śmietaną lub ze skwarkami. Wersje z gulaszem, to dania z bogatych, szlacheckich stołów.

Nie tylko Polacy smażą placki

Placki uznajemy za rodzimy wynalazek i słusznie. Nie znaczy to jednak, że w kuchni świata jesteśmy wyjątkiem. Placki z tartych ziemniaków podają nasi wschodni sąsiedzi - Ukraińcy, Białorusini i Rosjanie. Przy okazji warto zaznaczyć, że bliny - potoczna nazwa placków ziemniaczanych - z plackami ziemniaczanymi nie mają nic wspólnego. Bliny to naleśniki na drożdżach, bez grama ziemniaków.

Placki z ziemniaków równie chętnie przygotowują Austriacy, Niemcy, Węgrzy oraz mieszkańcy Luksemburga. W kuchni szwajcarskiej znajdziemy rosti - placki ziemniaczane tradycyjnie smażone z samych ziemniaków, bez jaj i mąki. Regionalne dodatki to często boczek, cebula, ser, jabłka oraz świeże zioła. Pierwotnie rosti podawano na śniadanie, dziś jest to uzupełnienie dań obiadowych - np. spinat und spiegelei, czyli szpinaku i jaj sadzonych. Czesi jadają bramboraki, zwykle solo, ale co ważne, doprawione czosnkiem i majerankiem.

Anglicy podają tattie fish, bo według nich gotowe placki, wyglądają jak smażona ryba. Do ciasta dodają czasem ser i pomidory. Placki ziemniaczane są także elementem tradycyjnego, irlandzkiego śniadania. Boxty, czyli irlandzkie placki, przyrządza się z tartych surowych i rozdrobnionych gotowanych ziemniaków. Do ciasta dodaje się sodę i mąkę, a ich konsystencja, w przeciwieństwie do większości placków ziemniaczanych świata, jest gładka. Za sprawą Anglików placki ziemniaczane jada się nawet w Zimbabwe - czyli byłej kolonii brytyjskiej.

Latkes to z kolei tradycyjne danie kuchni żydowskiej, podawane na święto światła, czyli Chanukę. Tradycyjnie przepisy zakładają dodatek cebuli oraz marchewki do ziemniaków. Co ciekawe, latkes mogą powstać także z innych warzyw i to naprawdę dobra wiadomość, bo otwiera drogę różnym eksperymentom kulinarnym.

Ziemniaki, jajko, mąka i...

Przyjrzyjmy się różnym sposobom urozmaicenia prozaicznego placka ziemniaczanego. Zaczynamy od ciasta. Do utartych ziemniaków tradycyjnie dodajemy cebulę. Dla urozmaicenia warto ją wcześniej podsmażyć lub zastąpić czosnkiem. Mięsożercom z pewnością spodoba się wersja ze skwarkami lub boczkiem zatopionymi w cieście.

Warto również sięgnąć po inne warzywa, zioła lub przyprawy. Ciekawie prezentują się placki z dodatkiem startej cukinii doprawione czosnkiem, pietruszką lub rozmarynem. Wielbicielom pikantnych dań z pewnością przypadną do gustu placki z ostrą papryką, chili, pepperoni lub piri-piri. Do papryki najlepiej pasuje tymianek.

Innym dodatkiem, który polecamy, jest tarta marchew. Dodajmy jeszcze ziarna sezamu, szczyptę curry i kuminu, a podamy placki ziemniaczane po indyjsku. Sezonowo warto sięgnąć po dynię, doprawiając masę oczywiście tartym imbirem i szczyptą cynamonu. Do masy można też dodać ugotowane uprzednio, obrane i starte buraki. Takie danie będzie najlepiej smakować z dodatkiem pestek słonecznika, fety oraz octu balsamicznego. Masę ziemniaczaną można także wzbogacić o ugotowaną kaszę gryczaną i kilka grzybów. Otrzymamy wówczas bardzo jesienną wersję placków.

A sposoby podania? Ze śmietaną i cukrem lub sosem gulaszowym, czy gulaszem węgierskim to standard. Oprócz śmietany polecamy też twaróg, z dżemem, miód, a także świeże owoce. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się również chili con carne lub prosty sos pomidorowy.

W przypadku placków ziemniaczanych możliwości są właściwie nieskończone, a jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Jeśli brakuje wam inspiracji, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

Pobierz aplikację smaker

1. Tradycyjne placki ziemniaczane

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Placki ziemniaczane z chrzanem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Placki ziemniaczane z serem

Fot. Kamamp na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Pikantne placki z suszonymi pomidorami

Pikantne placki z suszonymi pomidorami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Placki ziemniaczane z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Placki ziemniaczane po chłopsku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Placki z kapustą kiszoną

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik Królewski

To tradycyjny polski sernik z dwoma warstwami ciasta kakaowego. Ten sernik ro...

Odsłon: 9488

30 min
33
15 min
13
Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5708

>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3