Po obiedzie i na sen – herbata!

Herbata jest napojem spełniającym wiele różnorodnych funkcji. Doskonale gasi pragnienie, jest nieodłącznym elementem spotkań z rodziną lub znajomymi oraz stanowi dodatek do dobrej książki podczas długich zimowych wieczorów.

Fot. materiały prasowe

Dodając odpowiednie składniki do czarnej herbaty możemy stworzyć napój, który będzie nie tylko pysznie smakował, ale także w korzystny sposób oddziaływał na nasz organizm. Eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty doskonale sprawdzające się po sytym posiłku, dzięki którym pozbędziemy się uczucia ciężkości oraz łatwiej zaśniemy.

Orzeźwiająca herbata z kardamonem, cynamonem, miętą i daktylami

Daktyle to owoce niezwykle bogate w minerały i inne składniki odżywcze. Już w czasach starożytnych ceniono ich prozdrowotne właściwości. W związku z tym, iż są bogate w błonnik, regulują pracę układu pokarmowego. Stanowią także naturalne remedium na problemy żołądkowe. W połączeniu z cynamonem, kardamonem i miętą będą idealnym napojem (a jedocześnie deserem) po obfitym posiłku.

Składniki:

  • Herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • Kardamon
  • Cynamon
  • Świeża mięta
  • Kilka suszonych daktyli

Przygotowanie:

2 ziarna kardamonu oraz niewielką ilość cynamonu kruszymy na mniejsze kawałki. Do zaparzacza wrzucamy herbatę, mieszankę przypraw oraz ok. 5 listków mięty i zalewamy wodą o temperaturze ok. 95oC. Parzymy przez 5 minut i przelewamy do filiżanek. Serwujemy z kilkoma daktylami.

Herbata z wiśniami

Wiśnie poza cudownym smakiem i intensywnym aromatem, zawierają w sobie melatoninę - związek odpowiedzialny za zasypianie. Spożywając wiśniową herbatę wieczorem, z większą łatwością zrelaksujemy się i wyciszymy, co zagwarantuje nam spokojniejszy i mocniejszy sen.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 3-5 suszonych wiśni
  • 20 ml soku wiśniowego (najlepiej bez dodatku cukru)
  • Opcjonalnie miód do posłodzenia

Przygotowanie:
Do zaparzacza wsypujemy herbatę oraz dodajemy suszone owoce wiśni. Zalewamy wodą o temperaturze 95oC i parzymy przez 5 minut. Przelewamy do filiżanki, dodajemy sok wiśniowy i opcjonalnie łyżeczkę miodu.

Herbata z miętą, pieprzem i kolendrą

Przyprawy mają korzystny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Pomagają pozbyć się uczucia ciężkości po obfitym posiłku oraz działają pobudzająco.

Składniki:

  • Herbata Pure Akbar Ceylon
  • Kilka liści mięty
  • 3 ziarna kolendry
  • 3 ziarna pieprzu

Przygotowanie:
Przyprawy lekko kruszymy w moździerzu lub za pomocą płaskiej strony noża. Dodajemy do herbaty, wsypujemy do zaparzacza, zalewamy wodą o temperaturze 95oC i czekamy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy liście mięty, parzymy dodatkowe 2 minuty i nalewamy do kubków.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2