Podroby na 10 sposobów

Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby?

Fot. 123RF/Picsel

Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może świadczyć o gorszym gatunku. Kilogram wątróbki kupimy za niewiele ponad 8 złotych, jednakże przysmak ze stłuszczonej gęsiej wątroby, tzw. foie gras to już wydatek rzędu co najmniej 40 złotych. Dobrze przygotowane podroby, zachęcająco podane, mogą zagościć w naszym menu, lecz i w tym przypadku trzeba zachować umiar.

Powrót do łask

Popularność piątej ćwiartki wzrasta. Rozwój sztuki kulinarnej pozwala na coraz smaczniejsze i bardziej wykwintne jej przygotowanie. W restauracjach płaci się niemałe sumy za dania z podrobów, a cateringi dietetyczne proponują klientom pate (pasztet) z kurzych wątróbek na zdrowe śniadanie. Jaka siła w nich drzemie?

Podroby możemy podzielić na III klasy:

klasa I: wątroba, ozory, nerki, mózgi, serca

klasa II: płuca, śledziona, żołądki, wieprzowe nogi i głowy

klasa III: głowy, nogi cielęce i wołowe

Klasa I i II zawiera podroby o najlepszych właściwościach. Zawierają wysokojakościowe białko, jednakże prym wiedzie wątroba. 100 g tegoż produktu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo oraz 50 proc. na fosfor. Jest także źródłem witamin C oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Móżdżek zawiera duże ilości kolagenu i elastyny. Problemem jest jego konsystencja. Dla jednych jest nie do przyjęcia, dla innych dania z wykorzystaniem móżdżku są bardzo delikatne. Cynadery, czyli nerki zawierają dużo białka oraz witaminy A i B, a płucka są źródłem biopierwiastków, należy jendak pamiętać, że są ciężkostrawne. Żołądki drobiowe to znakomite źródło białka, a także choliny, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i funkcjonowanie naszej wątroby oraz układu nerwowego. Serca dostarczają ogromnej dawki witamin z grupy B, sporej ilości cynku, miedzi, manganu, żelaza i potasu. Podroby polecane są dla osób z problemem niedokrwistości, a także dla kobiet obficie miesiączkujących. Dodatkowo, wprowadzenie tych produktów powinny rozważyć osoby aktywne fizycznie ze względu na dużą zawartość białka o wysokiej jakości. Podroby więc idealnie uzupełniają niedobory składników odżywczych w organizmie.

Jeśli chcesz włączyć podroby do swojego jadłospisu, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. Postępuj zgodnie z ich wskazówkami, a z pewnością uda ci się przygotować wyjątkowo smaczne danie. Oto niektóre z naszych propozycji.

 

1. Wątróbka w boczku

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Pasztet na podrobach

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Gulasz z drobiowych serduszek

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka duszona z warzywami

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Cynaderki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Pobierz aplikację smaker

 

7. Salceson z serduszek i żołądków

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Wątróbka drobiowa z cebulką

Fot. Bulina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Krupnik na drobiowych podrobach

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Pierogi z płuckami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

11. Galaretka z żołądków

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

12. Flaki

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 385

30 min
10
15 min
6
30 min
18

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4