Artykuły

Pojedynki

Babcina zalewajka Zupa VS.

Zalewajka!

Zalewajka, to tradycyjna wiejska zupa. Jej nazwa wywodzi się od sposobu przygotowania: zalania pokrojonych w kostkę ziemniaków żurem przygotowanym za zakwasie. Który z przepisów na zalewajkę wybieracie, klasyczny czy lekko zmodyfikowany? Oceń >
Roladki z szynki Roladki z serów wędzonych VS.

Co na przekąskę?

Jeśli szukacie znakomitych i sprawdzonych przepisów na błyskawiczne przekąski, to mamy dla Was dwie propozycje. Roladki z szynki z serem topionym, ogórkami konserwowymi i papryką lub roladki z serów wędzonych z marynowanymi dodatkami. Oceń >
Zakwas na żur Zakwas prosty VS.

Zakwas na żur

Czy zdarzyło Wam się samodzielnie przygotować zakwas na żur? Jeśli jeszcze nie, to mamy dla Was dwa przepisy, z których przygotujecie wspaniałą bazę na smaczny żurek. Który z przepisów wybieracie? Oceń >
Pasztet z czerwonej soczewicy i pieczarek Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami VS.

Bezmięsny pasztet

Zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie, na naszych stołach zagoszczą wszelkiego rodzaju pasztety. A gdyby tak na te święta przygotować pasztet bez mięsa, np. z soczewicy? Oceń >
Zupa fasolowa Zupa fasolowa (piękny jaś) VS.

Dania z fasolą

Jeśli wybieracie danie z fasolą, to częściej sięgacie po zupę z dodatkiem fasoli, czy fasolkę po bretońsku? Zarówno jedno, jak i drugie jest sycące i rozgrzewające! Oceń >
Babka wielkanocna cytrynowa Wielkanocna babka pomarańczowa VS.

Wielkanocna babka

Obowiązkowa na każdym wielkanocnym stole, bez niej Wielkanoc nie może się odbyć! O czym mowa, o babie wielkanocnej oczywiście. Jaką w tym roku będziecie przygotowywać, cytrynową czy pomarańczową? Oceń >