Fot. 123RF
Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im szansę, gdyż mogą smakować naprawdę obłędnie. Ich odpowiednie przygotowanie nie sprawi wam zadnegoproblemu, jesli będziecie mieć pod ręką przepisy naszych użytkowników.
1. Ziołowe ziemniaki faszerowane boczkiem
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Myśleliście, że ziemniaki już was niczym nie zaskoczą? Spróbujcie je nafaszerować! Ten prosty sposób sprawi, że nabiorą zupełnie nowego smaku i staną się pełnoprawnym daniem, a nie tylko dodatkiem do obiadu.
Fot. Sikorka21 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie próbowaliście marchewki w takim wydaniu, najwyższy czas to zmienić. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli przystawki oraz jako dodatek do dania głównego. Każdy z domowników z pewnością poprosi o dokładkę.
Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiele osób kojarzy buraki jedynie z barszczem czerwonym lub nieco nudnymi ćwikłami. Tymczasem warzywo to jest bardzo wdzięcznym tematem kulinarnych eksperymentów.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Warto wiedzieć, że buraki najlepiej jest spożywać na surowo, gdyż w tej postaci zachowują one najwięcej składników odżywczych. Możecie zdecydować się na picie soku z buraków lub przygotować tę wyjątkową surówkę.
5. Marchew z klonowym karmelem
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Marchewka jest jednym z tych warzyw, które możemy jeść zarówno na słodko jak i na słono. Jeśli wolicie ją w tej pierwszej wersji, powinniście koniecznie spróbować połączyć ją z karmelem przygotowanym na bazie syropu klonowego.
6. Grzanki z pieczonym burakiem, gruszką i rozmarynem
Fot. Pannamadzia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Takie kanapki, z pewnością staną się hitem na waszych stołach. Każdy, kto spróbuje połączenia buraków i gruszek, z pewnością się w nim zakocha. Na wszelki wypadek przygotujcie trochę więcej porcji.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nic nie smakuje tak dobrze, jak ziemniaki wprost z ogniska. Ale co zrobić zimą, kiedy trudno je przygotować? Pamiętajcie, że możecie skorzystać z pomocy kuchenki! Ten prosty przepis zupełnie odmieni wasze życie i pozwoli cieszyć się ulubioną potrawą przez cały rok.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli znudziły wam się ziemniaki, jako tradycyjny dodatek do obiadu, ten przepis z pewnością was zainteresuje. Puree selerowe ma wyjątkowy smak, a jego przygotowanie zajmie wam naprawdę kilka chwil.
Fot. Stiv73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto powiedział, że pasztet jest daniem przeznaczonym tylko dla mięsożerców? Jeśli wykorzystacie selera lub soczewicę, bez problemu przygotujecie wegetariańską wersję tego dania. Zapewniamy, że jest równie smaczny, co jego mięsny odpowiednik.
Fot. Gosia17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miłośnicy zup będą zachwyceni tą propozycją. Delikatny smak selera, przełamuje ser pleśniowy o zdecydowanym i nieco ostrym aromacie. Doskonała i rozgrzewająca propozycja na zimne wieczory.
11. Orientalne frytki z pasternaku
Fot. Biurwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Znudziły wam się tradycyjne frytki z ziemniaków? Zaopatrzcie się w pasternak. Warzywo to rewelacyjnie nadaje się do przygotowania domowego fast-foodu, który z pewnością będzie znacznie zdrowszy niż ten, kupowany w barach szybkiej obsługi.
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiele osób serwuje to danie tylko w Wigilię. Jednak jest ono tak smaczne, iż wielką szkodą jest delektowanie się nim tylko raz w roku. Jeśli jeszcze nie macie sprawdzonego przepisu na kapustę z grzybami, nasza użytkowniczka przychodzi wam z pomocą.
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ziemniaki gratin to doskonały pomysł na niecodzienne zaserwowanie tego warzywa. W restauracjach danie to podaje się jako dodatek do sałatek lub mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z niego samodzielną przekąskę.
Zobacz też: Brukselka niejedno ma imię - dziewięć smacznych przepisów. Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl