Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą. Wszystkim bardzo smakowały.
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 22
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2236
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 248
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1567
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 22
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2236
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 248
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1567
Składniki
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję bułkę tartą. Po minucie dodaję łyżeczkę cukru. Podgrzewam cały czas mieszając, aż bułka zrobi się rumiana.
Nastawiam garnek z wodą do gotowania leniwych.
Mąkę przesiewam, mieszam ze szczyptą soli.
Ser rozgniatam widelcem na drobne kawałeczki. Wbijam jajko i wsypuję większość mąki z solą (2 łyżki mąki zostawiam do posypania stolnicy).
Bardzo szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Z każdej części formuję rulonik, lekko go zgniatam i kroję na kawałki. Sekretem każdych leniwych jest szybkie zagniatanie ciasta i gotowanie praktycznie zaraz po zagnieceniu.
Leniwe wrzucam na wrzącą wodę, mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekam 2-3 minuty, aż wypłyną i przekładam łyżką cedzakową na talerz.
Leniwe posypuję bułką tartą.
Smacznego :)