Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz wieprzowy bardzo często gości na naszych stołach, jako dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, ryżem. Jedynym jego mankamentem jest twardość – wymaga długiego gotowania, by był prawdziwie rozpływający się w ustach. Jeśli jesteś w stanie długo poczekać na wymarzone i przepyszne danie, to z pewnością skosztuj tego gulaszu. Jego zaletą jest przede wszystkim prostota wykonania i minimalna liczba składników.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 68
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 68
Składniki
Łopatkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w dość duże kawałki. Posyp wszystkimi przyprawami, a następnie dobrze je wetrzyj.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kawałki łopatki do zrumienienia ze wszystkich stron, po czym przełóż do dużego garnka.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj. Podsmaż warzywa na tłuszczu z mięsa, na tej samej patelni, do zeszklenia. Przenieś je do mięsa.
Łopatkę zalej bulionem i winem. Dodaj liście laurowe i musztardę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Trzymaj na małym ogniu przez 2-3 godziny, dolewając wodę, jeśli będzie to potrzebne.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mąkę z wodą. Wlej powoli do gotującego się gulaszu wieprzowego. Gotuj jeszcze przez 30-45 minut, co jakiś czas mieszając.