Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto murzynek, to wypiek który nigdy się nie znudzi, składniki do jego przygotowania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni. Jest proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet amatorzy kulinarnych przygód.
keksówka o wymiarach 36x12 cm
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wadę. Całość mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawiamy garnek na bok do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę kakaową. Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki (o wymiarach 36x12 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto murzynek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 35-40 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gotową polewą dekorujemy murzynka.