Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto na pierogi, z którego korzystała moja babcia i mama. Testowałam wiele i uważam, że ten jest najlepszy! Zaparzane ciasto wychodzi niezwykle elastyczne. Można je łatwo rozwałkować, dzięki temu pierogi zyskują cienką skórkę. Polecam przetestować ten przepis i podzielić się wrażeniami w komentarzu pod przepisem!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 300
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 100
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 300
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 100
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy wrzątek oraz olej. Składniki początkowo siekamy nożem, następnie odstawiamy do zaparzenia. Po kilku minutach, kiedy ciasto delikatnie ostygnie zabieramy się do wyrabiania (możemy wyrabiać ciasto dłońmi lub ułatwić sobie prace i skorzystać z miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie możemy zabierać się do lepienia pierogów z ulubionym nadzieniem.