Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijany Izydor to orzechowo-czekoladowe ciasto, które jest tradycyjnie podawane na Słowacji z okazji świąt Bożego Narodzenia. Z powodzeniem można je także przygotować i u nas, całkowicie z innej okazji.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 18
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 75
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 18
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 75
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo wbijaj po jednym żółtku. W osobnej misce dokładnie wmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie po łyżce mąki i łyżce orzechów do masy żółtkowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Studź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj krem czekoladowy. Z mleka odlej pół szklanki. Pozostały płyn przelej do miski i zacznij podgrzewać. W odlanym mleku wymieszaj budyń, cukier, żółtka i kakao. Wlej tak przygotowaną mieszaninę do gorącego mleka. Cały czas mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przelej go do miski i przykryj folią aluminiową. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj warstwę orzechową. Orzechy wymieszaj z oboma rodzajami cukru. Dodaj rum i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Złóż ciasto. Wierzch chłodnego już ciasta posmaruj dżemem morelowym. Następnie rozłóż równomiernie warstwę orzechową. Całość włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu. Zimny budyń utrzyj na gładką masę. W drugiej misce utrzyj masło do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując do połączenia składników. Gotowy krem wyłóż na warstwę orzechową. Ciasto ponownie schować w lodówce.
Przygotuj polewę. W małym garnuszku rozgrzej śmietankę i wlej ją do miseczki z połamaną czekoladą. Odstaw na chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj. Wylej polewę na wierzch ciasta i ponownie wstaw je do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto pijany Izydor udekoruj połówkami orzechów włoskich i kawałkami czekolady.