Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej. Ich intensywny aromat i smak pasuje nie tylko do tagine. Można je dodać do sałatki, do dressingu, do mięsnego lub rybnego gulaszu, do duszonych warzyw czy sera.....
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Cytryny dokładnie wyszorować, osuszyć. Dziesięć z nich naciąć na krzyż do 3/4 głębokości. W nacięcia wsypać po łyżeczce soli.
Tak przygotowane cytryny układać ciasno w słoikach, dodać po kawałku kory cynamonu i gwiazdkę anyżu.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, zalać cytryny w słoikach. Gdyby soku było za mało, dopełnić słoiki przegotowaną wodą.
Słoiki szczelnie zamknąć, odstawić do kiszenia na przynajmniej cztery tygodnie.